Správa železnic zvýší mzdy o 5,2 %, finální dohodě chybí podpis jediné odborové organizace

Výpravčí. Foto: Správa železnicVýpravčí. Foto: Správa železnic

Navýšení mezd u Správy železnic má být stejné jako u Českých drah.

Mzdy zaměstnanců Správy železnic by měly v příštím roce stoupnout o 5,2 %. Na tomto navýšení se dohodlo vedení Správy železnic se sedmi z osmi odborových organizací působícíchh u největšího zaměstnavatele na tuzemské železnici. Nová kolektivní smlouva ale ještě není platná: nesouhlasí s ní Aliance drážního provozu.

O finálním návrhu informovalo Odborové sdružení železničářů na svých stránkách. Podle návrhu dojde kromě navýšení tarifních mezd ke zvýšení motivační zvláštní odměny pro tarifní zaměstnance o 200 Kč nebo o 300 Kč pro držitele licence strojvedoucího, zaměstnance s odbornou zkouškou ND-06 a D-04 o 300 Kč. Nově dojde i k navýšení hodnoty stravenek ze 120 Kč, na 140 Kč u dvanáctihodinových směn. Zachovány mají být všechny další benefity i kondiční pobyty. Aliance drážního provozu důvody odmítnutí posledního návrhu neuvedla.

Kolektivní vyjednávání na české železnici směřuje ke konci podstatně dříve než obvykle. Už na začátku srpna se dohodly České dráhy na podpisu smlouvy na příští rok. Ta zaručuje zaměstnancům jednorázovou mimořádnou odměnu ve výši 7 500 korun pro všechny a zvýšení tarifních mezd o 5,2 % od 1. ledna 2023.

Do finále míří i kolektivní vyjednávání v ČD Cargo, k poslednímu jednání má dojít v pondělí.

Tagy kolektivní smlouva kolektivní vyjednávání Správa železnic
65 komentářů