Správa železnic ušetří na stavbě trati v Bubnech, Praha jí odpustí nájem 150 milionů korun

Poslední den provozu na trati Bubny - Dejvice. Foto: PIDPoslední den provozu na trati Bubny - Dejvice. Foto: PID

Správa železnic městu část komunikací opraví.

Praha odpustí Správě železnic nájem za více než hektar pozemků v Praze-Bubnech, které zabere Správa železnic při stavbě trati mezi Bubny a Výstavištěm.

Odpuštění nájmu schválili minulý týden pražští radní, když odsouhlasili smlouvu o výpůjčce se Správou železnic. Celkem tak Správa železnic ušetří za zábor prostranství více jak 150 milionů korun. Důvodem je kromě deklarace podpory záměru modernizace trati mezi hlavním městem a Letištěm Václava Havla i rekonstrukce části komunikací v majetku Prahy Správou železnic.

Celkem jde o 14 tisíc metrů čtverečných. Hlavní město vypůjčí od poloviny dubna do konce roku 2024 Správě železnic části komunikací Bubenské nábřeží, Bubenská, Strojnická a U Papíren k zajištění stavby. Ta začala loni v prosinci, od března už v úseku nejezdí vlaky.

Správa železnic s náklady na nájem původně vůbec nepočítala. Změnila se ale pravidla pro nájem pozemků, které jsou ve správě Technické správy komunikací hl. m. Prahy. Pokud by metropole pozemky Správě železnic nevypůjčila, musela by za zábor zaplatit městu celkem 150 081 120 korun. Samotná stavba vyjde na více než 4 miliardy korun.

Mapa úsek Praha-Bubny - Výstaviště. Foto: SŽPoslední den provozu na trati Bubny - Dejvice. Foto: PIDPraha-Bubny. Pramen: Správa železnicEstakáda na trati Bubny - Výstaviště, vizualizace. Pramen: Správa železnicZastávka Výstaviště, vizualizace. Pramen: Správa železnicEstakáda na trati Bubny - Výstaviště, vizualizace. Pramen: Správa železnicStanice Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnicStanice Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnicModernizace úseku Praha-Bubny - Výstaviště. Foto: Správa železnicModernizace úseku Praha-Bubny - Výstaviště. Foto: Správa železnicModernizace úseku Praha-Bubny - Výstaviště. Foto: Správa železnicModernizace úseku Praha-Bubny - Výstaviště. Foto: Správa železnicVizualizace trati kolem Výstaviště. Foto: Správa železnicVizualizace trati kolem Výstaviště. Foto: Správa železnicEstakáda, po které povede trať z Bubnů k Výstavišti. Foto: Správa železnicNová stanice Praha-Bubny. Foto: Správa železnic
Tagy Bubny-Výstaviště praha Správa železnic
21 komentářů