Správa železnic narazila s plány na rušení přejezdů v Mělníku. Město je chce zachovat

Železniční přejezd v Mělníku. Foto: AktronŽelezniční přejezd v Mělníku. Foto: Aktron

Z dvanácti přejezdů mají být čtyři nadjezdy.

Nejlepší přejezd je žádný přejezd, říká se s mírnou nadsázkou o modernizaci železničních přejezdů kvůli střetům aut s vlaky. Plány Správy železnic na zrychlení a modernizaci železniční trati z Lysé nad Labem do Ústí nad Labem i odstraněním některých železničních přejezdů ale narazily u mělnické radnice.

Podle tiskové zprávy městského úřadu přišla Správa železnic s návrhem, že by všechny přejezdy ve městě přes takzvanou „pravobřežku“ zrušila a nahradila je čtyřmi nadjezdy. „Město sice chápe otázku bezpečnosti, ale vyjádřilo kategorický nesouhlas s navrhovaným řešením a žádá po projektantovi jinou variantu,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Podle města má skončit dvanáct přejezdů, které by nahradily čtyři nadjezdy. Zbytek přejezdů by byl buď úplně zrušen nebo nahrazen jen podchody pro pěší a cyklisty.  To je podle vedení radnice málo.

Rušení přejezdů je součástí akce na modernizaci tratě v úseku Mělník – Litoměřice. Stavba obsahuje rekonstrukci stavební části mezistaničních úseků ve stávající stopě trati bez přeložek, úpravy železničních stanic, zajištění jejich peronizace a prodloužení kolejí ve vybraných železničních stanicích pro nákladní vlaky o délce 740 m. Její součástí je rovněž rekonstrukce zabezpečovacího a sdělovacího zařízení v celém traťovém úseku. Plánovaný termín zahájení stavby je v roce 2026.

 

Tagy Mělník odstranění úrovňových přejezdů Správa železnic trať 072 Lysá nad Labem -Ústí nad Labem železniční přejezd
73 komentářů