Správa železnic chce zbourat některé budovy na trati Rakovník – Kralovice, nemají využití

Nádražní budova Lubná. Autor: ŠJů, Wikimedia CommonsNádražní budova Lubná. Autor: ŠJů, Wikimedia Commons

Čtrnáctideník Odborového sdružení železničářů (Obzor) přinesl v posledním čísle informaci o záměru Správy železnic zbourat nádražní budovy na trati Rakovník

Čtrnáctideník Odborového sdružení železničářů (Obzor) přinesl v posledním čísle informaci o záměru Správy železnic zbourat nádražní budovy na trati Rakovník – Kralovice – (Mladotice). Konkrétně jde o Kožlany, Kralovice, Zavidov a Lubnou. Deník Zdopravy.cz požádal o vyjádření Správu železnic.

Mluvčí Správy železnic Nela Friebová:

Zmíněné budovy jsou na jedné z nejméně využívaných tratí ve Středočeském kraji, kde jejich stav neodpovídá požadavku pro současnou železniční dopravu z hlediska jejich situování a rozsahu jejich potenciální využitelnosti. Nehledě na stav, který není dobrý, a v jakém ho Správa železnic přebrala. Z pohledu ekonomického vynakládání finančních prostředků ve vazbě na předchozí informace není z pohledu Správy železnic reálné využití těchto budov.

Na základě tohoto stavu jsme u těchto budov přistoupili k systémovému zákonnému projednání jejich odstranění, což není akt jejich zboření, ale postoupení všem orgánům, které se mohou k této situaci vyjádřit, včetně samospráv. K dnešnímu dni neevidujeme žádný písemný podklad s tím, že by si je někdo chtěl odkoupit a realizovat zde nějaký záměr, který je zpracován ve vazbě na umístění v ochranném pásmu dráhy.

Správa železnic se snaží u všech nádraží po jejich převzetí zajistit jejich řádný stav a jsme rádi, že u většiny se to podařilo a dodáváme, že nejde jen o velká města.

I přes tuto snahu však není možné najít ekonomická řešení u všech zbytných budov, když pro ně není konkrétní hmatatelný podnět k jejich využití. Systémové projednání o odstranění těchto staveb může naopak dát podněty s možností se vyjádřit všem zúčastněným.

Tagy bourání nádraží Správa železnic Top trať Rakovník - Kralovice
159 komentářů