Soud zamítl žalobu RegioJetu na FlixBus za údajné predátorské chování

Flixbus versus Regiojet. Kdo nakonec bude ten vzadu? Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářFlixbus versus Regiojet. Kdo nakonec bude ten vzadu? Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Tuzemská skupina Student Agency, která provozuje autobusy pod značkou RegioJet, neuspěla u soudu se svou žalobou na konkurenční německý FlixBus.

Tuzemská skupina Student Agency, která provozuje autobusy pod značkou RegioJet, neuspěla u soudu se svou žalobou na konkurenční německý FlixBus. Česká firma vinila konkurenta z predátorského chování, které mělo spočívat v nasazení dumpingových cen a snaze vytlačit RegioJet z trhu. Student Agency vymáhala i náhradu škodu ve výši osm milionů korun. Soudkyně městského soudu v Praze ale žalobu zamítla. První na to upozornil server iHned.cz.

„Náš postup je v souladu s pravidly férové soutěže a není možné, aby jeden soutěžitel diktoval druhému, za jaké ceny má nabízet své služby. Je to příznivá zpráva pro celé odvětví dopravy a zejména pro zákazníky v Česku, kteří mají díky konkurenci na trhu výběr z širší nabídky služeb a lepších cen,“ uvedl ředitel FlixBusu pro Českou republiku Pavel Prouza.

Majitel RegioJetu Radim Jančura se podle něj během posledních dvou let pasoval do role „samozvaného cenového arbitra, který si vysvětluje pravidla hospodářské soutěže po svém.“ „Zvažujeme nyní žalobu na ochranu pověsti naší společnosti,“ dodal Prouza.

Student Agency ale trvá na svém. Podle jejího mluvčího Aleše Ondrůje neumí česká justice ochránit zákazníky před predátory. „Flixbus sledoval v České republice jediný cíl – buď se mu podaří podmanit si ostatní dopravce, nebo je z trhu vytlačí podnákladovými cenami stejně, jako to udělal v jiných evropských zemích. Toto otevřeně sdělil i během jednání se zástupci RegioJetu,“ tvrdí Ondrůj.

Tagy FlixBus RegioJet soud student agency
37 komentářů