Smartwings rozšíří flotilu o tři další 737 MAX, soud s Boeingem pokračuje

Boeing 737 MAX 8 OK-SWB po přistání na Troll Airfield. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWB po přistání na Troll Airfield. Foto: Smartwings

Letadla budou pořízena na operativní leasing.

Letecká společnost Smartwings po čtyřech letech rozšíří svoji flotilu o nová letadla Boeing 737 MAX. Nebude je kupovat, ale pronajme si je na operativní leasing. Ve Spojených státech amerických dál pokračují spory dopravce s Boeingem o náhradu škody za uzemněná letadla a nedodržení termínu dodávek.

Pořízení dalších tří kusů potvrdila mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Letadla mají mít českou registraci, budou v barvách Smartwings. Počet letadel 737 MAX 8 ve flotile dopravce tak stoupne na deset. Naposledy dopravce převzal nový 737 MAX těsně před tím, než po druhé nehodě letadla nastalo globální uzemnění.

Smartwings dlouho k plánům na pořízení dalších letadel mlčely. Bylo ale jasné, že původní objednávka se neuskuteční. V USA v době uzemnění bylo vyrobeno vyrobeno jedenáct letadel pro Smartwings, nakonec skončily u jiných dopravců, například kanadských Flair.

Smartwings si u Boeingu objednaly celkem 39 letadel 737 MAX. Kvůli nucenému uzemnění letadel po dvou tragických nehodách se Smartwings rozhodly objednávku redukovat a s Boeingem se začaly soudit. Podle původních plánů měly aerolinky se svojí flotilou postupně přejít na letadla 737 MAX 8.

Miliardová žaloba

Smartwings v žalobě uvádí, že zavedením problematického řídicího systému MCAS Boeing uvedl v omyl nejen je, ale také příslušné regulátory. Smartwings zrušily kontrakt na nákup dalších letadel, současně žalují výrobce o vrácení zálohy na dvě letadla ve výši 833 tisíc dolarů. Dopravce soudní spory s Boeingem dlouhodobě nekomentuje.

Šéf Smartwings Jiří Šimáně už dříve uvedl, že po Boeingu požadují jako náhradu škody zhruba 2,5 miliardy korun. Jde o přímé škody způsobené například dodatečnými náklady na pronájem jiných letadel, v částce není kupříkladu ztráta trhů. Uzemnění komplikovalo dopravci situaci hlavně v roce 2019, kdy byla letecká doprava na vrcholu a letadla 737 MAX měla být jedním z tahounů růstu Smartwings.

Soud s Boeingem stále trvá. Server Airlinewatch včera uvedl, že společně s polským dopravcem LOT Polish Airlines oba dopravci upozornili na trvající nevyplacení kompenzací a vzniklých škod. Někteří dopravci se naopak peněz dočkali.

Tagy boeing boeing 737 MAX 8 smartwings
26 komentářů