Smartwings odmítly vstup státu do aerolinek. Chceme jen garance, říkají

Boeing 737-800 společnosti SmartWings. Foto: SmartwingsBoeing 737-800 společnosti SmartWings. Foto: Smartwings

Vývoj kolem záchrany leteckých společností Smartwings a ČSA se mění každým dnem podle toho, co který z  ministrů řekne. Letecká

Vývoj kolem záchrany leteckých společností Smartwings a ČSA se mění každým dnem podle toho, co který z  ministrů řekne. Letecká společnost Smartwings dnes popřela, že by s vládou jednala o kapitálovém vstupu státu, jak o víkendu řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Společnost Smartwings prohlašuje, že nemá a nikdy neměla zájem o vstup státu do společnosti Smartwings. Nic takové od vedení společnosti nikdy nezaznělo,“ uvedla firma v prohlášení. Smartwings podle svých slov žádají pouze o úvěr nebo garanci za úvěr u komerční banky. Ještě o víkendu přitom firma ve vyjádření pro ČTK uvedla, že snahu vlády vítá.

„Od počátku koronavirové krize je vystavení garance státu vůči financujícím bankám jedinou variantou. Důvodem, proč se společnost, která do této doby byla zdravá a nikdy stát o pomoc nežádala, obrací na stát, je fakt, že pro aerolinky je dnes velmi těžké získat nové půjčky na bankovním trhu,“ řekla mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková.

Podle ní programy jako COVID neumožňují participaci Smartwings na těchto programech z hlediska velikosti společnosti, poskytovaných garancí a částek poskytovaných těmito fondy. „Společnost Smartwings žádá pouze to, co dnes poskytují aerolinkám ostatní státy, a to nejen v EU,“ dodala.

Tagy smartwings státní pomoc aerolinkám
150 komentářů