Slovensko vrací studující mládeži cestování zdarma

Z vlaku ZSSK. Foto: ZSSKZ vlaku ZSSK. Foto: ZSSK

Žáci a studenti budou mít od 1. června na Slovensku cestování vlaky opět zdarma. Rozhodnutí o obnovení stoprocentních slev podepsal

Žáci a studenti budou mít od 1. června na Slovensku cestování vlaky opět zdarma. Rozhodnutí o obnovení stoprocentních slev podepsal ministr dopravy a výstavby Andrej Doležal. Mládežnické cestování zdarma Slováci dočasně zrušili koncem března kvůli virové nákaze.

„V pondělí se vrátí žáci do škol, takže dodržíme slib a spustíme opět vlaky zdarma. Věřím, že se epidemiologická situace bude už jen zlepšovat a postupně budeme moci obnovit i mezinárodní dopravu,“ sdělil Doležal.

Bezplatné cestovaní bude obnoveno pro všechny žáky a studenty bez rozdílu, nebude tedy záležet na tom, zda konkrétní škola obnovila vyučování v plném rozsahu, či nikoliv.

Bezplatné cestování ve vlacích zavedla vláda premiéra Roberta Fica na podzim v roce 2014. Týká se dětí do 15 let, studentů denního studia a důchodců nad 62 let. Seniorům na bezplatné cestování vláda během nákazy nesáhla, vyzvala je nicméně k omezení jízd na nutné minimum. V některých vlacích vyšších kategorií slevy neplatí.

V České republice se mládež a senioři (nad 65 let) těší slevě 75 procent.

Tagy slevy v dopravě slovensko
34 komentářů