Škoda otestovala v tramvajích ve finském Tampere vlastní systém na počítání cestujících

Testování nového systému počítání cestujících v Tampere. Foto: Škoda GroupTestování nového systému počítání cestujících v Tampere. Foto: Škoda Group

Nový systém má zvýšit efektivitu provozu i komfort cestujících.

Škoda Group má za sebou úspěšný test nového inteligentního systému počítání cestujících v dopravních prostředcích založeného na umělé inteligenci. Zkouška systému vyvinutého ve finské pobočce Škody proběhla v Tampere v dopravním podniku Tampereen Ratikan.

Cílem nového systému je větší komfort cestujících a efektivita provozu, později i praktické informace o aktuální obsazenosti. Testy proběhly v tramvaji Škoda ForCity Smart Artic.

Test je součástí projektu Lyyli Living Lab pro inteligentní městskou mobilitu. V rámci testu byly shromážděny údaje o počtech cestujících, dostupnosti zařízení pro prodej jízdenek a zkušenostech cestujících.

Naším cílem bylo získat údaje o přesnosti našeho systému počítání cestujících a prakticky vyzkoušet situace při cestování v plném vozidle,“ říká Antti Haukka, vývojový inženýr společnosti Tampereen Raitiotie.

Škodovácké tramvaje v Tampere mají maximální kapacitu 264 cestujících. Testu se zúčastnilo přibližně 120 cestujících a přetížení bylo simulováno uzavřením jednoho ze článků tramvaje. Test pomohl například shromáždit informace o tom, jak usnadnit používání odbavovacích zařízení tramvaje, když je vozidlo skutečně přeplněné.

Umělou inteligenci využili vývojáři například pro předvídání toku cestujících. Jinými slovy, kolik lidí na které zastávce nastoupí a vystoupí. „Cílem systému je umožnit co nejpřesnější sledování a předvídání toku cestujících. Zajišťuje optimální využití vozového parku, zlepšuje komfort cestujících a minimalizuje náklady. V budoucnu bude také možné nabízet služby přímo zaměřené na cestující, včetně informací o obsazenosti jednotlivých tramvají a modulů,“ říká Raine Moilanen, manažer výzkumu a vývoje/digitálních služeb v Škoda Group.

Tagy Škoda Group Tampereen Ratikka umělá inteligence
1 komentář