Síť AURES Holdings zaznamenala loni prodejní rekord, na třetí místo poprvé pronikl Superb

Pobočka Mototechny v Brně. Pramen: AURES HoldingsPobočka Mototechny v Brně. Pramen: AURES Holdings

Zatímco v roce 2021 se vůbec poprvé nejvíce prodávaly kombíky, v roce 2022 se na první místo opět vrátily hatchbacky.

Síť autocenter AAA AUTO, Mototechna, Auto Diskont a Driverama, provozovaná společností AURES Holdings, v loňském roce prodala 89 100 vozů. Jde o rekord v dosavadní třicetileté historii firmy. Předloni prodeje dosáhly 86 571 aut.

„Jsem ráda, že se nám i navzdory zhoršující se ekonomické situaci a nedostatku ojetých aut na trhu v celé střední Evropě podařilo opět prodat více vozů než před rokem. Celkový výsledek ve čtyřech zemích považuji vzhledem k náročným okolnostem na trhu za velmi dobrý,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti AURES Holdings.

Nejprodávanější značkou v české síti autocenter AAA AUTO je z 27 procent tradičně Škoda, která ale v průběhu posledních let mírně ztrácí na oblibě. „Že za posledních deset let podíl Škodovek na celkových prodejích klesl z 33 na necelých 27 procent, patří k přirozenému vývoji trhu. Na druhou stranu významně posílily vozy Volkswagen, kterých prodáváme 12 procent, a také cenově dostupnější asijské značky. Nicméně pro Čechy zůstane Škodovka vždy srdcovkou a v naší síti nejprodávanější značkou,“ doplnila Topolová.

První místa mezi modely obsadily právě škodovky. První je Octavia (9,2 %), druhá Fabia (6,6 %) a vůbec poprvé v historii skupiny AURES Holdings patří Škodě i třetí místo, drží jej model Superb (3,3 %). Velký zájem je dodnes i o model Rapid, který se již druhým rokem nevyrábí a byl nahrazen modelem Scala. Na Slovensku si prvenství mezi modely drží také Škody Octavia a Fabia, v Polsku naopak vede Opel s modely Astra a Insignia.

Deset nejprodávanějších aut v síti AAA AUTO a Mototechna v roce 2022

Česká republika Slovensko Polsko
1. Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra
2. Škoda Fabia Škoda Fabia Ford Focus
3. Škoda Superb VW Passat Opel Insignia
4. VW Passat VW Golf Škoda Octavia
5. VW Golf Kia Ceed Dacia Duster
6. Ford Focus Škoda Superb VW Passat
7. Hyundai i30 Kia Sportage Renault Megane
8. Kia Ceed Hyundai i30 Škoda Fabia
9. Škoda Karoq Opel Astra Kia Sportage
10. Hyundai Tucson Suzuki Vitara VW Golf

Zatímco v roce 2021 se v tuzemsku vůbec poprvé nejvíce prodávaly kombíky, v roce 2022 se na první místo opět vrátily hatchbacky. Nejvýznamněji roste zájem o SUV, která tvoří již 24 procent celkové poptávky. Hatchbacky mají podíl 27 %, kombíky 26 %. Podobná situace je i na Slovensku, kde jsou první s velkou převahou hatchbacky (31 %), druhé kombi (25 %) a třetí SUV (23 %). Výrazněji mají našlápnuto SUV v Polsku, kde jsou tyto vozy již druhé s 22 %. První příčku drží neochvějně hatchbacky s 36 % a na třetím jsou se 17 % vozy kombi.

Z pohledu druhu pohonu vede benzín, kterému dalo přednost 54 % českých zákazníků AURES Holdings. „Ať už tady u nás v Česku, nebo u sousedních Poláků či Slováků, ve všech zemích významně posílila obliba benzínových aut a prodeje těchto aut byly za 30 let naší historie vůbec nejvyšší. V Polsku je podíl dokonce 71 procent, na Slovensku jsou za posledních několik let tyto vozy první s více než polovičním podílem,“ doplnila Topolová.

Neustále rostoucí je zájem o automatickou převodovku, a to ve všech zemích, kde skupina působí. V České republice si vůz s automatem loni pořídilo více než 27 procent zákazníků, na Slovensku 26 procent a v Polsku 18 procent.

Z barev Češi a Slováci nejčastěji volí stříbrnošedou nebo bílou, Poláci černou.

Tagy AAA Auto Aures Holdings ojetá vozidla
4 komentáře