Silnici I/35 v Litomyšli čeká omezení kvůli výměně nadchodu

Vizualizace nového nadchodu v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar ArchitektiVizualizace nového nadchodu v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar Architekti

Po demolici bude provoz na průtahu omezen zúžením.

Jeden z nejvytíženějších průtahů městem v Česku čeká na konci února víkendové omezení. Litomyšl začne s demolicí nadchodu přes silnici I/35. Zakázku za 37,8 milionu korun bez DPH získala společnost Chládek a Tintěra, Pardubice. Většinu nákladů zaplatí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Nadchod z roku 1977 u polikliniky nahradí nová bezbariérová stavba, která bude mít i výtah. Bude osvětlená. Chybět nebude ani vyhlídka na historické jádro Litomyšle. Podobu nové, subtilnější konstrukce schválili památkáři.

Demolice starého nadchodu již začala, zatím ještě provoz na silnici I/35 neomezuje. „Samotné těleso nadchodu by se mělo bourat buď poslední víkend v únoru, nebo první víkend v březnu, dle aktuální situace na staveništi. Tento jeden víkend bude kompletně uzavřena I/35 mezi světelnou křižovatkou a odbočkou kolem parkoviště pod základními školami a doprava vedena po objízdných trasách. Jeden směr přes Smetanovo náměstí, druhý směr po ulici T. G. Masaryka,“ popsala radnice na svých stránkách. Během výstavby nového nadchodu se uzavřou dva ze čtyř pruhů silnice I/35.

Podle plánu má být nový nadchod dokončen na konci léta letošního roku, v srpnu se předpokládá instalace výtahu.

Město se pro stavbu nového nadchodu rozhodlo kvůli vysokým nákladům na rekonstrukci původního i možnosti vytvořit bezbariérové spojení. Nadchod je dílem kanceláře Ehl & Koumar Architekti.

„Prostá rekonstrukce starého nadchodu by přišla na hodně peněz, a i proto jsme se rozhodli vybudovat úplně nový. Bude vybaven výtahem, což jistě přivítají nejenom senioři, ale i všichni, co potřebují navštívit polikliniku či úřad. Vytvoří se tak bezbariérové spojení centra města, po kterém zvláště starší spoluobčané volali. Doufám, že by nadchod mohl zaujmout nejenom svojí funkčností, ale i moderní podobou,“ prohlásil loni místostarosta Radomil Kašpar.

Nový nadchod přes silnici I/35 v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar ArchitektiNový nadchod přes silnici I/35 v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar ArchitektiNový nadchod přes silnici I/35 v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar ArchitektiSilnice I/35 v Litomyšli s již neexistujícím nadchodem v této podobě.  Foto: Litomysl.cz

 

Tagy I/35 Litomyšl
4 komentáře