Silničáři instalují na D1 optický kabel, jeho pokládka přinese omezení

Modernizace D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Foto: SkanskaModernizace D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Foto: Skanska

Přenos informací o provozu na dálnici D1 pro veřejnost by měl výrazně zrychlit. Zajistit by to měl nový páteřní optický

Přenos informací o provozu na dálnici D1 pro veřejnost by měl výrazně zrychlit. Zajistit by to měl nový páteřní optický kabel s délkou 160 kilometrů, který bude nainstalován během podzimu a nadcházejícího jara. Proces si vyžádá průběžné uzavírky na dálnici v již zrekonstruovaných úsecích. Informovalo o tom v pátek Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Nový optický kabel, který bude nejdelším ve správě ŘSD, by měl výrazně zrychlit komunikaci mezi Národním dopravním informačním centrem a jednotlivými centry telematiky, které jsou umístěny na jednotlivých střediscích správy a údržby dálnice a zařízeními umístěnými přímo na dálnici. Nově bude možná také jejich vzájemná zástupnost.

Technika bude instalována formou tzv. zafukování do připravených chrániček ve středním dělícím pásu. Chráničky byly vytvořeny v rámci pokračující rekonstrukce dálnice a ŘSD k instalaci přistoupila právě nyní kvůli postupnému přerušování prací na dálnici před zimou.

Instalace bude postupná v úsecích mezi jednotlivými středisky správy a údržby dálnice. Řidiči se kvůli tomu musí připravit na částečné uzavírky už modernizovaných úseků dálnice ve směru do Prahy. Konkrétně se uzavře levý jízdní pruh a doprava povede ve dvou zúžených pruzích při pravém okraji vozovky. Ve směru do Brna bude provoz až na výjimky bez větších omezení. První uzavírky o délce zhruba čtyř kilometrů začaly už během tohoto víkendu a budou pokračovat v několika etapách. Jejich umístění se bude každé tři až čtyři dny měnit. Zřizování uzavírek silničáři plánují zejména do víkendových dnů nebo nočních hodin.

ČTK

Tagy D1 dopravní omezení optický kabel ŘSD
17 komentářů