Silničáři instalovali radar do Husovického tunelu v Brně, rychlost je snížena kvůli hlásce SOS

Husovický tunel v Brně (I/42). Autor: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12387492Husovický tunel v Brně (I/42). Autor: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12387492

Snížená rychlost v tunelu platí i přesto, že na první pohled nic provozu nebrání

V Husovickém tunelu na okruhu Brna (I/42) se bude měřit rychlost. Silničáři zde instalovali systém úsekového měření; jeho spuštění nyní záleží na rozhodnutí policie. Uvedla to dnes mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Lucie Trubelíková.

„Úkolem ŘSD bylo zařízení na úsekové měření rychlosti v Husovickém tunelu pouze naistalovat a metrologicky ověřit. To jsme již provedli. Policejní prezidium jsme informovali o jeho technické způsobilosti k provozu,“ uvedla Trubelíková.

Podobný systém instalovalo ŘSD loni i na velkém pražském okruhu. Systém byl hotov a připraven 16. září, policie jej uvedla do ostrého provozu o měsíc později.

Řidiči v Brně nyní řeší i snížení rychlosti na 40 km/h v jedné z trub Husovického tunelu, a to ve směru na Tomkovo náměstí. Snížená rychlost v tunelu platí i přesto, že na první pohled nic provozu nebrání. Podle Trubelíkové nicméně muselo být zavedeno kvůli poškozené hlásce SOS. K poškození skříně došlo v prosinci při nehodě.

„Přestože SOS hláska nebrání provozování tunelu, my jako správce tunelu jsme povinni přijmout opatření na snížení rizika mimořádné události po dobu, kdy toto zařízení nemůže na sto procent plnit svoji funkci,“ doplnila mluvčí.

Podle ní aktuálně probíhá výběrové řízení na dodavatele nové SOS skříně. „V současné situaci nouzového stavu v ČR jsou dodávky těchto výrobků komplikované a není v našich silách je více uspíšit,“ sdělila Trubelíková.

Tagy brno Husovický tunel I/42 měření rychlosti ŘSD Velký městský okruh Brno
47 komentářů