Siemens získal největší zakázku v Polsku, leasingové společnosti dodá až 30 lokomotiv Vectron

Lokomotivy Siemens Vectron v barváchh Cargounit. Foto: Siemens MobilityLokomotivy Siemens Vectron v barváchh Cargounit. Foto: Siemens Mobility

Cargounit si pořizuje nové lokomotivy hlavně pro mezinárodní dopravu.

Společnost Siemens Mobility uzavřela zatím svoji největší smlouvu na polské železnici. Leasingové společnosti Cargounit dodá až třicet lokomotiv Vectron MS. Rámcová smlouva zahrnuje dodávku deseti lokomotiv do konce roku 2023 a opci na dalších 20 lokomotiv do roku 2024, včetně údržby vozidel.

První dvě lokomotivy budou dodány již v letošním roce. Orientace na vícesystémové lokomotivy dokládá (na rozdíl od vnitrostátního provozu v Polsku, na který postačují jednosystémové lokomotivy 3 kV) zaměření na mezistátní transevropskou dopravu. Provoz lokomotiv je plánován v Polsku, Německu, Rakousku, České republice, Slovensku, Maďarsku a Slovinsku, Chorvatsku a Srbsku, Nizozemsku a volitelně v Rumunsku a Bulharsku.

Tomu odpovídá jejich vybavení pro napájecí systémy 1,5 kV, 3 kV, 15 kV a 25 kV. Leasingová společnost Cargouint již dříve objednala u společnosti Siemens Mobility šest lokomotiv Vectron, a to v letech 2018 a 2019. Do roku 2024 by se flotila lokomotiv Vectron společnosti Cargounit mohla rozrůst až na celkových 36 vozidel.

Strategie společnosti Cargounit je založena na dynamickém rozvoji prostřednictvím investic do moderních elektrických lokomotiv. Nákup lokomotiv Vectron MS dokonale zapadá do rozvojových plánů naší společnosti. Mezinárodní doprava, zejména v segmentu intermodální dopravy, je nejrychleji rostoucím segmentem trhu,“ vysvětlil Łukasz Boroń, prezident představenstva společnosti Cargounit.

Podle něj jedním z důvodů pro výběr Siemensu byla schopnost rychlé dodávky nových lokomotiv. Objednané vícesystémové lokomotivy disponují jmenovitým trakčním výkonem 6,4 MW a nejvyšší provozní rychlostí 200 km/h. Jsou vybaveny požadovanými národními vlakovým zabezpečovacími systémy i jednotným evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS.

Společnost Siemens Mobility dosud prodala více než 1 114 lokomotiv Vectron, včetně 736 lokomotiv Vectron MS, 56 zákazníkům v 16 zemích.

Tagy Cargounit Polsko Siemens Mobility Siemens Vectron
30 komentářů