Šéf ČD-Telematika Řezníček končí. Odpolitizování skončilo u poslance ANO

Metalický kabel, ilustrační foto. Autor: ČD TelematikaMetalický kabel, ilustrační foto. Autor: ČD Telematika

Další dceřiná firma Českých drah prošla dnes personální obměnou. Po pěti letech ve funkci končí předseda představenstva Miroslav Řezníček, kterému

Další dceřiná firma Českých drah prošla dnes personální obměnou. Po pěti letech ve funkci končí předseda představenstva Miroslav Řezníček, kterému skončila smlouva a dozorčí rada mu ji neprodloužila. Změnami prošla i dozorčí rada.

Konec Řezníčka ve funkci je překvapivý, ještě zkraje minulého týdne se mluvilo v oboru o tom, že bude pokračovat. Dozorčí rada ale na svém zasedání jen vzala na vědomí, že mu příští týden vyprší mandát. V představenstvu ho nahradí finanční ředitel David Wolski. „O novém předsedovi následně rozhodne představenstvo,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Už včera mimořádná valná hromada proměnila dozorčí radu. Na členství v ní minulý týden rezignoval bývalý generální ředitel Českých drah Pavel Krtek. Valná hromada odvolala současně končícího náměstka SŽDC pro správu majetku Tomáše Drmolu.

Nově v dozorčí radě zasedne šéf SŽDC Jiří Svoboda a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Ten se stal i předsedou dozorčí rady, kde nahradil Milana Feranec. Poslanec ANO napojený zejména na místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka navzdory prohlášením ministra dopravy Dana Ťoka o odpolitizování dozorčích rad Českých drah a jejich dceřiných firem zůstává ve statutárních orgánech firmy, stejně jako v ČD-IS nebo SŽDC. Skončil Roman Vaigel, zlínský sociální demokrat.

Namísto sedmi členů je dozorčí rada nově šestičlenná, což víceméně znamená posílení vlivu skupiny PPF, která letos koupila necelých třicet procent firmy.

České dráhy se v minulosti snažily podíl od minoritních akcionářů vykoupit, ale neúspěšně. Než Feranec jako tehdejší šéf dozorčí rady Českých drah začal nákup řešit, minoritní akcionáři své podíly prodali společnosti Dial Telecom, ta poté podíl prodala společnosti Uni Telematika olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka. Ten nakonec letos na jaře prodal podíl PPF. České dráhy s žádostí o jednání o nákupu jeho podílu neuspěly.

ČD-Telematika je strategickou firmou především pro stát, vlastní totiž například optické kabely podél železnice. Loni společnost vydělala 51 milionů korun při obratu 1,47 miliardy korun. Pro PPF je ČD-Telematika po Škodě Transportation další firmou, kde má úzké kontakty s Českými drahami. Spekuluje se i o možnosti, že by České dráhy svůj podíl prodaly.

Tagy ČD-Telematika David Wolski dozorčí rada Českých drah Jiří Svoboda Milan Feranec Miroslav Řezníček
2 komentáře