Šéf Airbusu: Letectví čelí největší krizi v historii, firma se propadla do ztrát

Výroba A350 v Toulouse. Foto: AirbusVýroba A350 v Toulouse. Foto: Airbus

Evropský výrobce letecké techniky Airbus vykázal za první čtvrtletí čistou ztrátu 481 milionů eur (13,1 miliardy Kč), zatímco před rokem

Evropský výrobce letecké techniky Airbus vykázal za první čtvrtletí čistou ztrátu 481 milionů eur (13,1 miliardy Kč), zatímco před rokem vytvořil zisk 40 milionů eur. Podnik zrušil celoroční výhled, nevyplatí dividendy a minulý měsíc si vyjednal nové úvěrové linky. Šíření koronaviru totiž výrazně snížilo zájem o cestování letadlem a mnoho aerolinek zastavilo objednávky nových strojů. Šéf Airbusu Guillaume Faury právě skončené období označil za nejvážnější krizi, která kdy odvětví letecké dopravy potkala.

Očištěný provozní zisk Airbusu klesl o 49 procent na 281 milionů eur, tržby se ve čtvrtletí snížily o 15 procent na 10,6 miliardy eur (288,1 miliardy Kč). Firma se teď chce soustředit na zachování hotovosti, vyplývá z dnes zveřejněných výsledků.

Po solidním začátku roku se na hospodaření podniku rychle začala odrážet pandemie nemoci covid-19, konstatoval Faury. „Zatím jsme teprve na začátku krize,“ uvedl. Vývoj podle něj lze jen stěží předvídat, proto Airbus zrušil výhled.

Podnik též vykázal záporný peněžní tok 8,03 miliardy eur, který zahrnuje 3,6 miliardy eur, což je částka, kterou výrobce letecké techniky zaplatil na urovnání obvinění z korupce ve Francii, Británii a ve Spojených státech.

Firmu vyšetřovaly úřady ve Francii a Británii kvůli podezření z korupce v souvislosti s prodejem letadel z doby před více než deseti lety. V USA pak Airbus čelil vyšetřování kvůli porušování exportních pravidel.

Airbus za první tři měsíce roku dodal 122 nových strojů, což je o 40 méně než loni ve stejném období. Šedesát dalších letadel sice vyrobil, ale zákazníci je kvůli pandemii nepřevzali.

V prvním čtvrtletí měl Airbus 290 čistých objednávek, zatímco loni v prvním kvartálu se ocitly v záporných číslech a dosáhly minus 58 strojů. „V prvním čtvrtletí jsme neměli zrušeny objednávky kvůli covidu-19,“ uvedl Faury.

Evropské a jednotlivé americké státy začaly karanténní opatření kvůli koronaviru zavádět kolem poloviny března. Finanční rok Airbusu se kryje s rokem kalendářním. Podle vedení podniku lze předpokládat, že se koronavirová krize výrazněji odrazí v hospodaření společnosti za druhé čtvrtletí.

ČTK

Tagy Airbus
8 komentářů