Sedm let stejné ceny. Švýcarsko nezdraží veřejnou dopravu, zvýhodní přepravu kol a psů

Přednádražní prostor v Thunu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPřednádražní prostor v Thunu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Od jara má dojít k dalšímu zlevnění jízdenek pro děti a mládež.

Cestování veřejnou dopravou ve Švýcarsku letos s výjimkou některých turistických vlaků opět nezdraží. Oznámila to dnes aliance Swiss Pass, která ve Švýcarsku působí jako celostátní integrátor jízdného dopravních svazů a dopravců.

Organizace uvedla, že naopak od změny jízdního řádu zavede některé novinky, které mají přilákat lidi do veřejné dopravy. Jednou z novinek bude například možnost kreditové jízdenky, kdy si cestující nabijí jízdenku a postupně si budou nakupovat jednorázové jízdní doklady čerpáním kreditu. Jízdenka bude výhodnější: například kredit na 1 000 franků vyjde na 800 franků.

Novinkou je samostatné zákaznické jízdné pro jízdní kola a psy. To má výrazně zlepšit nákup jízdenek: systém má vždy automaticky vydat nejlevnější jízdenku pro cestu s kolem a psem. Automaticky se budou zobrazovat pouze se samonakládkou kol. Ta je ve Švýcarsku naprosto běžná. Pro psy bude i nadále existovat i měsíční neomezená jízdenka.

Končí naopak slevová karta „Rail Plus“, se kterou lze uplatnit slevu 15 procent na běžnou cenu mezinárodní osobní dopravy. V nadcházejícím roce bude stažena z prodeje v celé Evropě, ale některé země již slevový systém opustily. Rail Plus se stal méně atraktivní kvůli vysoké dostupnosti včasných jízdenek, na které se tato nabídka nevztahuje.

Od jara má dojít ke zlevnění jízdného pro děti a mládež, ceník zatím aliance nezveřejnila.

Tagy Švýcarsko Swiss Pass
253 komentářů