Schillerová dál tlačí omezení slev v dopravě, chce na nich ušetřit 1,5 miliardy

Cestující na Masarykově nádraží. Foto: Jan SůraCestující na Masarykově nádraží. Foto: Jan Sůra

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělním jednání vlády navrhne v novele zákona o státním rozpočtu kvůli ekonomickým dopadům

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělním jednání vlády navrhne v novele zákona o státním rozpočtu kvůli ekonomickým dopadům šíření koronaviru zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Ministryně to včera řekla v České televizi. Součástí plánů je i omezení výdajů státu na slevy v dopravě.

„Mám připravený návrh s deficitem 200 miliard korun a počítám s posílením nemocenského pojištění. Nevíme, kolik budou náklady krize, tak bych posílila i kapitolu rozpočtové rezervy a vláda by hlasovala o každém mimořádném výdaji,“ uvedla Schillerová.

Plánuje snížit výdaje státu na kompenzace státem nařízených slev pro mládež a seniory, a to o 1,5 miliardy korun. V roce 2019 zaplatil stát dopravcům na kompenzacích za 75procentní slevy 5,78 miliardy korun. Výdaje před virovou krizí přitom stále rostly, v lednu meziročně o 50 milionů na 495 milionů. Schodek rozpočtu chce ministryně nicméně pokrýt především prodejem státních dluhopisů.

Schillerová přišla s omezením slev už v polovině března, následně ale takové plány popřel v České televizi ministr dopravy Karel Havlíček. Jeho kolegyně Schillerová tehdy mluvila o omezení slev především žákům a studentům, seniorům měly zůstat.

Vláda Andreje Babiše zavedla 75procentní slevy v dopravě pro vybrané skupiny obyvatel v září 2018. Největšími příjemci slev jsou právě děti a studenti do 26 let, na které připadá 75 procent kompenzace. Slevy nařídila vláda, která je může rovněž sama zrušit. Rozhodne se v pondělí.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy kompenzace za slevy koronavir slevy v dopravě
170 komentářů