Scala je poprvé v české TOP 3, registrace nových aut jsou na letošním maximu

Škoda Auto si slibuje růst od nových modelů. Jedním z nich je Scala. Foto: Škoda AutoŠkoda Auto si slibuje růst od nových modelů. Jedním z nich je Scala. Foto: Škoda Auto

Čistě podle statistik zažil tuzemský trh s novými automobily další špatný měsíc. Registrace nových osobních vozidel klesly v meziročním porovnání

Čistě podle statistik zažil tuzemský trh s novými automobily další špatný měsíc. Registrace nových osobních vozidel klesly v meziročním porovnání za srpen o 10,08 %.

Ve skutečnosti ale výsledek není tak špatný, jak se podle zveřejněných statistik Svazu dovozců automobilů zdá: v srpnu se zatím u nás prodalo za jediný měsíc nejvíce aut v celém letošním roce, meziroční srovnání navíc ovlivňují loňská čísla, kdy registrace výrazně vzrostly kvůli blížící se platnosti nových emisních norem WLTP.

V srpnu se v Česku registrovalo 25 026 nových osobních vozidel. Dopad loňského registračního sprintu je patrný u řady značek: například druhý Volkswagen meziročně prodal o téměř 30 % méně vozidel. Z první desítky růst zaznamenala jen Dacia, překvapením jsou pak data o registracích Seatu, který se dostal v srpnu na šesté místo.

Srpen přinesl řadu zajímavých posunů v žebříčku nejprodávanějších modelů. Po několika letech se na první místo dostala Škoda Fabia, která předstihla Octavii. Souviset to může především s blížícím se koncem současné Octavie a představením nové generace nejúspěšnějšího modelu Škody Auto. Na třetí místo se poprvé dostal i nový model Škody Auto Scala. Škodovka má v první desítce všechny modely s výjimkou Kodiaqu.

Zajímavým vývojem prošel i v srpnu i trh s ojetými vozy: počet dovezených aut mírně klesl.

Tagy registrace nových vozidel 2019 Svaz dovozců automobilů
2 komentáře