S měsíčním předstihem skončila přestavba brněnského přednádraží

Brněnské přednádraží po úpravě. Pramen: FB Piráti BrnoBrněnské přednádraží po úpravě. Pramen: FB Piráti Brno

Po téměř šesti letech bylo odstraněno zábradlí, které bránilo lidem přecházet nejkratší cestou od tramvaje před nádražní halu a do ní.

S měsíčním předstihem skončily stavební práce na úpravách brněnského přednádraží. Po téměř šesti letech tak bylo odstraněno zábradlí, které bránilo lidem přecházet nejkratší cestou od tramvaje před nádražní halu a do ní. Stejně tak nechalo město odstranit zábradlí směrem k obchodnímu domu Letmo.

Při přestavbě zanikla řada bariér, které komplikovaly cestu především vozíčkářům. Vozovka okolo Letma je nyní ve stejné výšce jako chodníky a vznikla zde pěší zóna. Díky novému dopravnímu značení výrazně ubylo aut projíždějících okolo tramvajových ostrůvků.

Město za proměnu prostoru, který řada lidí v minulosti označovala za jeden z nejhorších ve městě, zaplatilo víc než 11 milionů korun. Aby tudy projíždělo méně aut, vytvořilo město pěší zónu podél Letma, vjíždět už sem smí pouze dopravní obsluha. Na opačné straně podél nádražní budovy se stále smí jezdit, avšak řidiči mohou zamířit pouze dále pod viadukt a nesmí odbočit vlevo do Benešovy ulice. Řidiči si na nové značení postupně zvykají, na dodržování předpisů tu namátkově dohlížejí policisté, řekl ČTK mluvčí policie Petr Vala.

O omezení dopravy před nádražím usilovalo vedení radnice už v roce 2017, v té době byla ODS v opozici. Na podzim 2018 se občanští demokraté dostali do vedení města a záměr zrušili, vrátili se k němu až loni před dalšími komunálními volbami. Tehdy prakticky jen oživili dříve zrušený projekt.

V přednádraží se denně pohybují desítky tisíc lidí, protože je zde přestupní uzel MHD. Projíždí tudy osm tramvajových linek a výchozí zastávku zde mají dvě trolejbusové linky a autobusová linka na letiště. V noci z přednádraží odjíždějí všechny noční autobusové linky. Pěší doprava je zde zcela dominantní.

Brněnští Piráti v souvislosti s přednádražím upozornili na fakt, že komise pro veřejnou bezpečnost městské části Brno-střed rozhodla, že úplně nové lavičky pod stromy v okolí obchodů a restaurací budou odstraněny, „protože na nich sedí jen bezdomovci“.

„Někteří kolegové zřejmě považují lavičky za nebezpečí ve veřejném prostoru. Senioři a lidé se sníženou pohyblivostí by s nimi určitě nesouhlasili,“ uvedla pirátská zastupitelka Monika Lukášová Spilková.

Brněnské přednádraží po úpravě. Pramen: FB Piráti Brno

Brněnské přednádraží po úpravě. Pramen: FB Piráti Brno

Tagy brno Brno hlavní
45 komentářů