Rychleji a bezpečněji do Krkonoš. V Nové Pace začíná po 30 letech příprav stavba obchvatu

Silnice I/16 v Nové Pace. Foto: Janos Korom /Flickr.comSilnice I/16 v Nové Pace. Foto: Janos Korom /Flickr.com

Ve městě dochází k třiceti nehodám ročně na kilometr.

Obyvatelé Nové Paky by se do dvou a půl let měli dočkat výrazně klidnějšího města bez tranzitní dopravy. Stavební společnost PORR dnes slavnostně začala se stavbou nového obchvatu na silnici I/16, který z města vyvede auta mířící do Vrchlabí, Jilemnice a dalších krkonošských měst.

Jde o jednu z nejdéle odkládaných staveb obchvatů v zemi, přípravy trvaly třicet let. Ředitelství silnic a dálnic se dlouho nedařilo získat stavební povolení. Městem denně projede 16 000 aut, ročně zde podle statistik dochází k třiceti nehodám na kilometr. „Tranzitní doprava neúměrně zatěžuje centrální část města a přilehlé obce. V průchodu městem Nová Paka a přilehlými obcemi má silnice I/16 značně negativní vliv zejména v důsledku těžké nákladní dopravy a  rekreačního provozu,“ uvádí ŘSD v materiálu ke stavbě.

Zakázku získal PORR za 1,308 miliardy korun. 8,5 kilometru dlouhý obchvat má být hotový v roce 2025. Trasa obchvatu ve směru od Jičína začíná pod Kumburským Újezdem, kde navazuje na již dříve zrekonstruovaný úsek silnice Babák – Kumburský Újezd. Trasa obchází Kumburský Újezd po jihovýchodním okraji. Součástí trasy je 423 metrů dlouhá estakáda přes údolí u Štikovské rokle. Obchvat je ukončen na konci Vidochova, v budoucnu na něj má navazovat nová přeložka kolem Horek u Staré Paky. Na trase již skončil archeologický průzkum.

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

Tagy I/16 Nová Paka obchvat Nové Paky Porr Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
48 komentářů