dkv-spojujeme

ŘSD získalo důležité razítko pro další část obchvatu Pardubic

Napojení obchvatu Pardubic na silnici I/37. Foto: ŘSDNapojení obchvatu Pardubic na silnici I/37. Foto: ŘSD

ŘSD plánuje zahájení stavby na rok 2023.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může pokračovat v přípravě další části vnějšího obchvatu Pardubic. Získalo již pravomocné rozhodnutí pro jihovýchodní část obchvatu, který se připravuje již téměř dvacet let a v roce 2007 již územní rozhodnutí měl.

Platné územní rozhodnutí vyplývá z oznámení na úřední desce Krajského úřadu Pardubického kraje. Ten zamítl odvolání několika lidí, kteří poukazovali hlavně na zvýšený hluk z budoucí stavby.

Tři kilometry dlouhý úsek obchvatu spojí silnici I/37 mezi Pardubicemi a Chrudimí a napojí se ve východní části města do Pardubiček, kde na něj má navázat nový úsek do Sezemic. Odhadované náklady jsou 599 milionů korun. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl na Twitteru uvedl, že zahájení stavby očekává v roce 2023.

ŘSD získalo na stavbu územní rozhodnutí již v roce 2007, jeho platnost však vypršela. Mezitím blízko obchvatu vznikla řada nových domů. Výstavbou přeložky silnice I/2 vznikne nové dopravní napojení obytné a průmyslové zóny v Černé za Bory a její napojení na silnici I/37, a tím i na dálnice D35 a  D11, které umožní vymístit z  centra města tranzitní, zdrojové a  cílové dopravy. Silnice je navržena v šířce 11,5 metru, velká část trasy bude doplněna protihlukovými stěnami. Na trase je deset mostů včetně překlenutí toku Chrudimky. Kompletně je popsána v informačním letáku stavby.

Trasa jihovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSD

Trasa jihovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSD

ŘSD v Pardubicích soutěží i větší stavbu severovýchodního obchvatu. Soutěž vyhlášená v lednu nabírá velké zpoždění: minulý týden ŘSD oznámilo posun termínu pro podání nabídek až do září.

Tagy I/2 jihovýchodní obchvat Pardubic obchvat Pardubic pardubice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
28 komentářů