ŘSD žádá o stavební povolení na výstavbu jihovýchodního obchvatu Pardubic

Napojení obchvatu Pardubic na silnici I/37. Foto: ŘSDNapojení obchvatu Pardubic na silnici I/37. Foto: ŘSD

Do konce roku by měla v Pardubicích začít stavba severovýchodního obchvatu.

Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) požádalo o vydání stavebního povolení na výstavbu jihovýchodního obchvatu Pardubic. ČTK to zjistila na úřední desce Pardubického kraje. Pravomocné územní rozhodnutí silničáři získali vloni v květnu.

Obchvat propojí místní část Pardubičky se silnicí II/324 na Chrudim, napojí se na ni na kruhové křižovatce u Dražkovic, odkud je příjezd i na silnici I/37. Měl by odvést tranzitní dopravu mimo centrum Pardubic. Trasa je dlouhá přibližně 3,1 kilometru, bude na ní šest mostů včetně mostu přes Chrudimku, migračního objektu pro zvěř a čtyři kruhové křižovatky. Celková délka protihlukových stěn přesahuje 1 600 metrů. Náklady se v minulosti odhadovaly na 600 milionů korun bez DPH, výstavba by měla trvat dvě stavební sezony.

Trasa jihovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSD

Trasa jihovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSD

Do konce roku by měla v Pardubicích začít stavba severovýchodního obchvatu. Silničáři uzavřeli smlouvu se stavební firmou. Cena zakázky je 1,45 miliardy bez DPH. Záměr výstavby severovýchodního obchvatu je schválený od roku 2006.

Jihozápadní obchvat města, který se projednává od roku 2008, stále nemá schválenou trasu. Variantu kolem armádního letiště vloni neschválilo ministerstvo obrany. Po dokončení všech obchvatů vznikne kolem krajského města silniční okružní systém.

Tagy jihovýchodní obchvat Pardubic ŘSD
32 komentářů