ŘSD uzavřelo smlouvu na obchvat Hořoviček na D6, stavba začne koncem března

Dálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSDDálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSD

Přeložka povede severně od Hořoviček v nové stopě, v části stavby ale půjde o přeměnu nynější silnice I/6 na dálnici.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) završilo přípravu nového 5,2 kilometru dlouhého úseku dálnice D6 kolem Hořoviček. Aktuálně nabylo právní moci stavební povolení, což ŘSD umožnilo uzavřít smlouvu s vítězem tendru na stavbu.

Zakázku získalo sdružení firem Berger Bohemia, Eurovia CS a Stavby mostů (dříve SMP CZ). Jejich nabídka je 1,5 miliardy korun, což je o 456 milionů korun méně než odhadovaná cena. „Realizace stavby bude zahájena na konci března,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Hotovo má být v roce 2025.

„Cílem obchvatu je odvést veškerou tranzitní dopravu z centra Hořoviček, které je v současné době neúnosně zatíženo automobilovým provozem. To působí značně negativně na život v obci,“ uvádí ŘSD.

D6, Hořovičky obchvat. Pramen: ŘSD

D6, Hořovičky obchvat. Pramen: ŘSD

Přeložka povede severně od Hořoviček v nové stopě, v části stavby ale půjde o přeměnu nynější silnice I/6 na dálnici. Součástí stavby je jedna mimoúrovňová křižovatka (MÚK Jesenice). Ta zajistí dálniční napojení silnice I/27, která vede na jih na Plzeň a na sever na Žatec.

Už začátkem února začala na D6 sousední stavba u Hořesedel o délce 9,2 kilometru. Úsek staví stejné sdružení firem. Na opačném konci obchvatu Hořoviček (směrem na Karlovy Vary) se chystá dvanáctikilometrový úsek Petrohrad – Lubenec, soutěž na zhotovitele má být vypsána v tomto čtvrtletí.

Podle Mátla má být D6 mezi Prahou a Karlovými Vary hotova nejpozději v roce 2028.

Tagy D6 Hořovičky obchvat ŘSD
23 komentářů