ŘSD instalovalo na nový obchvat Olbramovic odražeče, mají zamezit střetům se zvířaty

Odražeče na obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSDOdražeče na obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSD

Z odražečů se za tmy vytváří optický výstražný plot.

Na nedávno otevřeném obchvatu Olbramovic na silnici I/3 se nově objevilo zhruba sedmdesát nových odražečů proti zvěři. Optické ochranné zařízení má zabránit vstupu zvěře na silnici, a tím snížit i riziko srážky se zvěří.

Podle Martina Bučka z týmu komunikace ŘSD jde o reakci na poznatky z prvních týdnů provozu na silnici. Mají odradit od vstupu na silnici hlavně srstnatou zvěř. „Umístěny jsou ve vytipovaných úsecích hlavní trasy obchvatu, kde byl zaznamenán pohyb zvěře přes komunikaci nebo kde bylo už zjištěno její sražení. Nicméně situaci stále sledujeme a jsme připraveni reagovat například navýšením počtu kusů tohoto zařízení nebo optimalizací toho již instalovaného,“ uvedl Buček.

Jde o speciální odrazné prvky umístěné na okraji komunikace, například na patnících (odborně směrové sloupky), které odrážejí světlo z reflektorů projíždějících vozidel do prostoru výskytu zvěře, převážně kolmo k ose komunikace. „Protože v noci vozidlo osvětluje vždy celou řadu odražečů, je při pohledu kolmo na osu komunikace vidět řada svítících bodů. Z odražečů se tak vytváří optický výstražný plot,“ vysvětlil Buček.

Zvěř, která v noci přichází ke komunikaci, po které projíždí vozidlo, vidí řadu proti ní svítících světel. Tím je opticky odrazována od vstupu na komunikaci. Tento optický plot působí jen v době, kdy jsou odražeče osvětleny, tedy jen v době projíždění vozidla po komunikaci.

Odražeče musejí být instalovány tak, aby neodrážely světlo zpět k řidiči, ani k řidičům vozidel jedoucích před ním nebo za ním, nebo k řidičům protijedoucích vozidel

Tagy I/3 obchvat Olbramovic odražeč Ředitelství silnic a dálnic ŘSD střety se zvěří
14 komentářů