ŘSD chystá proměnu rušných křižovatek u Mladé Boleslavi

Křižovatka u Řepova na silnici I/16. Foto.: Google Street ViewKřižovatka u Řepova na silnici I/16. Foto.: Google Street View

Úsekem denně projede kolem 22 tisíc aut. Úpravy proběhnou příští rok.

Silnici I/16 z Mladé Boleslavi do Jičína čekají příští rok velké úpravy v úseku u Mladé Boleslavi u obcí Řepov a Plazy. Jde o mimořádně vytížený úsek, kudy denně projede kolem 22 tisíc vozidel.

Jde o stavby, které mají předcházet podstatně větší investici v podobě propojení mimoúrovňové křižovatky na D10 u Kosmonos a Martinovic, které se má začít stavět v roce 2025.

První stavbou bude zkapacitnění průsečné křižovatky u Řepova s účelovou komunikací na severním rameni křižovatky a silnicí III/0164. Účelová komunikace vede do průmyslové zóny, odkud vyjíždí řada kamionů i zaměstnanců dodavatelů automobilky Škoda Auto.

Celková délka řešeného úseku bude přibližně 360 metrů. Úsek začíná 157 metrů západně od křižovatky u obce Řepov. „Pro zkapacitnění křižovatky je zde navrženo prodloužení stávajícího připojovacího pruhu ve směru na Mladou Boleslav, který je vyznačen pomocí vodorovného dopravního značení,“ řekl Martin Buček z týmu komunikace.

Součástí prací v této části stavby bude také obnova stávající autobusové zastávky a oprava stávajícího chodníku. Provedena bude obnova obrubníku i výměna zádržného systému.

Ve směru na Jičín je navrženo prodloužení stávajícího připojovacího pruhu v tomto směru, což povede k rozšíření stávající vozovky a úpravě přilehlého příkopu. Po úpravě bude křižovatka zkušebně řízena semafory a následně bude signální plán upraven v souladu s aktuální dopravní situací.

Jen o pár set metrů dál se bude stavět okružní křižovatka u Plaz. Zde již ŘSD finalizuje výběrové řízení na zhotovitele. „Samotnou stavbu bychom rádi zahájili v měsíci březen/duben 2022, jakmile to umožní klimatické podmínky,“ dodal Buček.

Křižovatka u Řepova. Foto: ŘSD

Křižovatka u Řepova. Foto: ŘSD

Tagy I/16 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
5 komentářů