Ropid mění trasu linky do pražské ZOO, bude rychlejší a spolehlivější

Autobus 112 v koloně na Trojském mostě. Foto: Michal ChrástAutobus 112 v koloně na Trojském mostě. Foto: Michal Chrást

Autobusové spojení mezi Nádražím Holešovice a pražskou ZOO povede přes Trojský most. Měla by odpadnout častá zpoždění.

Pražský organizátor veřejné dopravy Ropid mění od 1. srpna trasu autobusové linky mezi Nádražím Holešovice a pražskou zoologickou zahradou. Nově bude oběma směry vedena přes Trojský most. Spojení by tak mělo být rychlejší a spolehlivější.

Ropid dnes změnu oznámil v tiskové zprávě. Po Trojském mostě už měly autobusy do ZOO dávno jezdit, ale kvůli chybějící stavební úpravě výjezdu z jižního terminálu autobusů Nádraží Holešovice a přilehlého zastávkového ostrůvku se tak stále neděje. „V trvalém stavu tak odbočení kloubových autobusů doleva ve směru k Trojskému mostu nebylo možné. Nyní byla tato úprava realizována a může tak být zahájen zkušební provoz linky 112 přes Trojský most i ve směru z centra, který potrvá zhruba čtyři měsíce,“ uvedl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Linka 112 velmi často nabírá zpoždění kvůli kolonám u vjezdu do Blanky, podle Ropidu je situace již neudržitelná. „Spoje linky 112 často končily v kolonách na Nové Povltavské, následně bylo nutné některé z nich přes Trojský most odklánět dispečersky. Pelc Tyrolka i ZOO tak byly v takových chvílích obsluhovány spíše náhodně,“ dodal Drápal. Situace měla zásadně nepříznivý vliv na pravidelnost provozu linky 112 i na obsluhu samotné městské části Praha-Troja a oblasti Podhoří, kam směřuje více než 70 % uživatelů linky 112. Naposledy došlo k takové situaci 24. 7. dopoledne. Proto bylo rozhodnuto realizovat změnu trasy linky 112 ihned, jak to stavební stav výjezdu z terminálu u Nádraží Holešovice umožnil.

Změna trasy linky 112 přes Trojský most bude mít za následek v měsíci srpnu dočasné zrušení obsluhy zastávky Pelc Tyrolka v místě pod mostem Barikádníků. O prázdninách obsluhu této lokality dokáží zajistit spoje linky 201 do a ze zastávky Kuchyňka, která je v docházkové vzdálenosti. Od začátku školního roku (od 31. 8. 2020) bude po dobu zkušebního provozu linky 112 přes Trojský most (tedy do prosince 2020) zajišťovat obsluhu zastávky Pelc Tyrolka náhradní autobusová linka X112 (Nádraží Holešovice – Pelc Tyrolka a zpět). Pokud bude zkušební provoz vyhodnocen kladně, cca od poloviny prosince 2020 začne tato linka jezdit pod číslem 187 tak, jak bylo naplánováno v dokumentu Rozvoj linek PID v Praze.

Zavedením nové linky určené v pracovní dny pouze pro obsluhu větší poptávky cestujících k a od kolejí UK na Pelc Tyrolce bude možné nejen na zastávku Pelc Tyrolka od metra C přijet, ale ze stejné zastávky přímo rychle k metru také odjet. Linka určená pro studenty v této lokalitě bude v provozu vždy v období mimo letní prázdniny, tj. zrušení zastávky Pelc Tyrolka od 1. 8. 2020 je pouze dočasné na dobu jednoho měsíce.

Celé dopravní opatření také mírně přispěje k úspoře provozních nákladů PID. Každý spoj kloubové linky 112, kterých ve směru k ZOO projede ročně téměř 55 000 km, bude mít nově kratší trasu o cca 950 metrů, což představuje roční úsporu ve výši zhruba 3 milionů korun. Tyto prostředky bude z větší části možné použít pro zřízení provozu linek X112 a v trvalém stavu 187.

Tagy linka 112 ropid ZOO Praha
35 komentářů