Rok po petici končí pokladna Českých drah v Turnově. Liberecký kraj ji už nebude dotovat

Jednotky 845 a 628 společnosti Arriva vlaky v Turnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotky 845 a 628 společnosti Arriva vlaky v Turnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Podle kraje stačí ve stanici jedna pokladna.

V Turnově zůstane od změny jízdního řádu pouze osobní pokladna společnosti Arriva vlaky. Pokladna Českých drah měla původně skončit už v loňském roce, Liberecký kraj se nakonec rozhodl její provoz dotovat i přes to, že zaměstnankyně Českých drah v petici uvedly, že kraj nadržuje alternativním dopravcům.

Konec pokladny oznámil dnes Liberecký kraj v tiskové zprávě. Jako důvod konce podpory uvedl snahu provozovat na regionálních linkách vždy jen jednu přepážku. České dráhy jsou v Turnově již menšinovým dopravcem s provozem pouze osobních vlaků do Hradce Králové přes Jičín a na Mladou Boleslav.

Při nakládání s veřejnými prostředky musíme postupovat zodpovědně a vážit efektivnost a účelnost jejich vydávání. Proto na všech místech plánujeme pro regionální vlaky provozovat pouze jedinou pokladnu. Od počátku se snažíme současnému provozu různých přepážek více dopravců předcházet. Stalo se tak i v Turnově, přestože Liberecký kraj nijak nerozhoduje o pokladnách pro rychlíky, které jsou objednávané Ministerstvem dopravy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V Turnově jsou dosud dvě pokladny. Kraj zveřejnil i data o tom, kolik která prodala. České dráhy prodaly 26 338 jízdenek, Arriva vlaky 46 418 kusů.

Dočasná podpora musí skončit

„Před rokem Rada Libereckého kraje schválila prodloužené financování provozu pokladny Českých drah o jeden rok. Tento vstřícný krok jsme učinili proto, aby měli dlouholetí zaměstnanci této přepážky čas situaci lépe vyřešit. Nyní nastala situace, že dočasná podpora Libereckého kraje musí skončit. Jsem rád, že České dráhy nás současně informovaly o tom, že se jim pro všechny stálé zaměstnance turnovské pokladny podařilo nalézt další uplatnění v jejich nejbližších, trvale provozovaných přepážkách v Mnichově Hradišti a v Mladé Boleslavi,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

K prodloužení provozu pokladny za peníze daňových poplatníků došlo poté, co zaměstnankyně Českých drah vytvořily petici proti rušení. Podepsalo ji 800 lidí. Autorky petice loni uvedly, že Liberecký kraj si nepřeje působení Českých drah a všemožně podporuje „soukromého dopravce Arrivu“ (Arriva je dceřinou firmou německých státních drah DB). „Proto jsme byly nucené přistoupit k těmto krokům a obrátit se touto cestou na cestující veřejnost a občany, kteří věří v naší práci. Jsme jedinou stanicí v okolí, kde ještě funguje pokladna Českých drah. Nástupcem dopravce Arriva skončily čtyři pokladny ČD v úseku Stará Paka – Liberec,“ uvedly v petici. Letos zatím žádnou petici nesepsaly.

Liberecký kraj se již několik let snaží přesvědčovat cestující, aby nakupovali jízdenky přímo ve vlaku u průvodčího. V tarifu IDOL je tento nákup bez přirážky. Pasažéři tak ve stanici nemusí hledat pokladnu, mohou jít přímo do vlaku, posadit se na vybrané místo a po příchodu průvodčího požádat o svůj lístek.

Tagy České dráhy idol Liberecký kraj osobní pokladny Turnov
172 komentářů