Rok dlouhá oprava v Děčíně je u konce. Nový most přes Labe je opět plně průjezdný

Opravený Nový most v Děčíně. Foto: Město DěčínOpravený Nový most v Děčíně. Foto: Město Děčín

Most je otevřen o měsíc později, než byl plán. Důvodem je deštivé počasí.

Společnost Skanska dnes ukončila opravu Nového mostu v Děčíně na silnici I/13. Rekonstrukce na vytížené trase přes Labe komplikovala provoz od loňského září, vyšla na 105 milionů korun.

Rekonstrukcí prošla jižní i severní část mostu o celkové rozloze téměř 25 000 m². Stavební práce zahrnovaly kompletní rekonstrukci asfaltového souvrství včetně opravy mostní konstrukce, vyrovnávacích vrstev a celoplošnou izolaci mostovky.

Most se otevřel se zhruba měsíčním zpožděním, důvodem byly vícepráce. Nejprve se řidičům uzavřela severní část mostu, od července probíhala oprava jižní části. Během dopravních špiček se tvořily dlouhé kolony. Most má vydržet dalších dvacet let do generální opravy.

Na obou stranách mostu bylo více výmolů, než odhalily sondy. Proto bylo podle mluvčího Skansky Ondřeje Šucha nutné díry vyplnit epoxidem a stabilizovat. Na rampě ve směru k hasičské stanici se výmolů vyskytovalo tolik, že se musely úplně nahradit betonové bloky v podkladních vrstvách. „Celé to bylo zdrženo hlavně i proto, že některé části, hlavně ty izolační, nelze dělat při deštivém počasí. V září pršelo hodně, proto se termín posunul,“ uvedl Šuch.

Na stav mostu, který byl uveden do provozu v roce 1985 a za stovky milionů korun opraven v roce 2008, si řidiči před opravou stěžovali. Na sociálních sítích někteří uvedli, že si kvůli dírám poničili auta. Jiní motoristé upozorňovali na to, že se může kvůli stavu mostu stát vážná dopravní nehoda. Před opravou museli totiž řidiči mezi obrovskými výmoly kličkovat.

S využitím ČTK

Tagy Děčí Děčín I/13 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Skanska
13 komentářů