Rodiče za klima navrhují Liberci během obří uzavírky vyhrazené pruhy pro autobusy a kola

Most na silnici I/35 v Liberci u bývalého Baumaxu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMost na silnici I/35 v Liberci u bývalého Baumaxu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Omezení považuje spolek za příležitost lidem ukázat, že existuje i jiná doprava po městě než auto.

Liberec čeká od poloviny března jedno z největších dopravních omezení v historii města. Na rok a půl se výrazně omezí kapacita průtahu městem na silnici I/35 a zruší některé sjezdy a nájezdy z nejvytíženějšího úseku ve městě.

Spolek Rodiče za klima Liberec proto v otevřeném dopise vyzval primátora města, aby přišel s opatřeními snižující zátěž od aut. „Ulice našeho města jsou už dnes zahlceny automobilovou dopravou a chybí v nich místo pro bezpečný pohyb nebo jiné aktivity,“ píše se v dopise.

Ve městě přitom začne ještě letos vznikat další stavba, která přitáhne další auta do centra: parkovací dům pro krajské politiky a úředníky. „Nezapomínejte prosím na chodce, cyklisty a lidi cestující městskou hromadnou dopravou. Naopak, podpořte je, aby ve výsledku co nejvíce lidí využilo jiný způsob dopravy než automobil,“ uvádí autoři dopisu. Ti dlouhé omezení považují i za příležitost, jak lidem ve městě ukázat, že existuje i jiný způsob dopravy než auto.

Nejvíc uzavírka postihne ulice Milady Horákové a Vratislavická. Proto spolek navrhuje zřídit vyhrazený jízdní pruh pro autobusy a cyklisty ve směru Rochlice –⁠ centrum, minimálně v ulici Milady Horákové, nejlépe však i v ulici Vratislavická. „Lze k tomu dobře využít existující cyklopruh a parkovací pás,“ uvádí v dopise. Chce také posílit frekvenci autobusových spojů do Rochlice a do Vesce/Doubí. Navrhují také oslovit společnosti provozující sdílená kola a obnovit bike-sharingové služby v Liberci.

Pokud jednotlivé body jejich žádosti získají dostatečnou podporu v radě města, osobně nevidím problém v tom, abychom je postupně uvedli do praxe,“ řekl ČTK primátor města Jaroslav Zámečník.

Velké dopravní komplikace čekají Liberec od 15. března, kdy začne oprava mostů na průtahu městem. Detailně jsme celou akci v úseku, kterým projede 51 tisíc aut denně, popsali zde.

Tagy I/35 liberec Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
44 komentářů