Říčany chystají zklidnění automobilové dopravy. Omezí rychlost na 30 km/h, zavádí parkovací zóny

Zpomalovací pryžové prahy v Říčanech. Foto: ricany.czZpomalovací pryžové prahy v Říčanech. Foto: ricany.cz

Město slibuje více míst na parkování díky snížení rychlosti.

Řidiči v centru Říčan budou muset od 1. srpna zpomalit. Město chystá úpravu dopravního režimu, kdy ve velké části ulic omezí rychlost jen na 30 km/h a ukončí možnost bezplatného parkování.

Změny v dopravě oznámil městský úřad na svých stránkách. Rychlostní omezení se bude týkat zhruba 30 ulic. Kromě dopravního značení jim to při vjezdu do zón připomenou i zpomalovací pryžové polštáře a také vyznačená střídavá stání v ulicích. Město bude instalovat okolo padesáti polštářů v přibližně 30 ulicích, výjimkou budou krajské hlavní komunikace.

Nově bude možné zaparkovat ve městě jen na vyhrazených místech. Město tvrdí, že nově navrhlo k parkování i místa, kde to v současné době zákon o silničním provozu nepřipouští. „Jedná se o stovky parkovacích stání v místech, kde není dostatečná šířka komunikace zajišťující 3 m široký jízdní pruh pro každý směr jízdy. Nově však díky plošnému omezení rychlosti je možné použit jeden jízdní pruh pro oba směry jízdy a tím dosáhnout potřebného navýšení parkovací kapacity,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Tato opatření doprovází „výhybny“ – místa, kde je naopak zakázáno zastavení, proto aby na sebe protijedoucí řidiči viděli a mohli se navzájem vyhnout.

Tři různé tarify

Parkovací plochy jsou rozděleny do tří různých tarifů. Nejdražší platí pouze na Masarykově náměstí, kde cena dosahuje až korunu za minutu. Vozidla s hybridním nebo elektrickým pohonem budou mít slevu 90 %. Kompletní ceník a mapa zón je na speciálních stránkách k parkování.
Zdarma mimo značenou zónu, ale stále poblíž centra, budou k dispozici například parkoviště v ulici Wolkerova a Březinova.

Obyvatelé Říčan si mohou zařídit parkovací kartu: ročně vyjde na 100 Kč pro nejbližší okolí a 1000 Kč pro celou zónu.

Město zavedení zón vysvětluje „záplavou automobilů“ především ze spádových obcí. „Přeplněnost parkovacích ploch v centru města či u nádraží je dlouhodobě kritická a přelévá se do okolních rezidenčních ulic, které k tomu nejsou určeny. Nedovolené parkování na zeleni, v křižovatkách, před vjezdy k domům či bránění v průjezdu jsou nejen denním chlebem místních obyvatel, ale i předmětem konání městské policie,“ uvedla radnice na svých stránkách.

Tagy 30 km/h omezení rychlosti ve městech parkovací zóny Říčany
172 komentářů