Režijky po pěti letech zdraží, nově se budou automaticky valorizovat

Počet majitelů režijních jízdenek dlouhodobě klesá. Ilustrační foto: Jan SůraPočet majitelů režijních jízdenek dlouhodobě klesá. Ilustrační foto: Jan Sůra

Navyšování ceny bude každoročně automatické o 90 % výše inflace.

Ministerstvo dopravy, České dráhy a odborové organizace působící na železnici se dohodly na nových pravidlech pro takzvané režijky. Ty umožňují levnější cestování vybraným zaměstnancům na železnici a jejich rodinným příslušníkům, případně bývalým zaměstnancům. Zvýhodněné cestování musí České dráhy poskytovat například i zaměstnancům Správy železnic.

Po pěti letech bez úpravy ceny dojde k jejich zdražení o zhruba 27 %. Nová cena odpovídá zhruba 90 % kumulované inflace za roky, kdy se cena neměnila. Naposledy došlo ke změně ceny v prosinci 2017. Podle dohody zaměstnanci budou platit nově 1 397 Kč namísto 1 100 Kč, rodinní příslušníci 1 583 Kč (dosud 1 250 Kč), děti a důchodci 762 Kč (dosud 600 Kč).

Podobná jednání o ceně režijky by měla být minulostí. „V následujících letech bude cena jízdních výhod automaticky valorizována, a to vždy ve výši 90 % meziroční inflace stanovené k 30. 6. daného roku pro připravovaný jízdní řád,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Cena režijek zůstala pět let stejná, na druhé straně současně ubývá i možností, kde ji mohou jejich vlastníci využít. Platí jen ve vlacích Českých drah, a to ještě ne všude: některé kraje si vymínily ve smlouvě, že jako jízdní doklad neplatí. Podle posledních dat ji vlastní 70 tisíc lidí, ještě v roce 2019 to bylo 90 tisíc lidí.  Velkou konkurencí se staly zejména u seniorů státní slevy ve výši 75 % jízdného, ty byly ale již omezeny. K režijkám ještě existuje časový příplatek pro komerční vlaky Českých drah (690 Kč pro zaměstnance, 350 Kč pro důchodce), pouze pro zaměstnance je časový příplatek pro zavazadla (490 Kč).

Dlouhodobě se mluví o novém konceptu zaměstnaneckých jízdních výhod pro zaměstnance ostatních dopravců, zůstává ale stále jen u debat.

Tagy České dráhy Ministerstvo dopravy režijky
255 komentářů