Renfe chystá vstup do sítě francouzských rychlovlaků, začal s testováním

Vysokorychlostní železnice ve Španělsku. Foto: RenfeVysokorychlostní železnice ve Španělsku. Foto: Renfe

Spojení Barcelona – Lyon a Madrid – Marseille má začít do léta.

Rozkol mezi dvěma státními dopravci provozujícími rychlovlaky by mohl přinést větší nabídku spojení mezi Francií a Španělskem než dosud. Po ukončení spolupráce francouzských drah SNCF a španělských drah Renfe nabídka spojení dočasně klesla.

Španělské dráhy ale již oznámily plánovaný vstup do Francie. V tomto týdnu nasadily v rámci testování své vysokorychlostní jednotky z Barcelony do Lyonu a z Madridu do Marseille. Pravidelný provoz by měl začít do léta.

Renfe se netají ambiciózními plány v mezinárodní dopravě, i když s velmi pozvolným startem. Začne se třemi páry vlaků týdně, postupně chce přejít na dva spoje denně. Dopravce zatím neuvedl plánovanou jízdní dobu, pouze počet zastávek: třináct na trase do Marseille, sedm do Lyonu.

Mezinárodní spojení rychlovlaky mezi oběma zeměmi začalo v roce 2013, loni v prosinci došlo k ukončení spolupráce. Aktuálně tak jezdí mezi oběma zeměmi pouze SNCF.

Renfe již začalo s přípravou své pobočky ve Francii, chce začít více konkurovat SNCF i na vnitrostátních trasách. Francouzské dráhy už dříve začaly Renfe konkurovat ve Španělsku.

Tagy renfe VRT vysokorychlostní tratě
4 komentáře