Rekonstrukce košického nádraží pokračuje, hotové je nástupiště číslo 2

Na košickém vlakovém nádraží skončila rekonstrukce nástupiště číslo 2. Zdroj: ZSSKNa košickém vlakovém nádraží skončila rekonstrukce nástupiště číslo 2. Zdroj: ZSSK

Práce započaté v roce 2021 vyjdou na téměř 13 milionů eur bez DPH. Zahrnují rekonstrukcí tří nástupišť, komplexní rekonstrukci osmi kolejí či 27 výhybek.

Na košickém vlakovém nádraží skončila rekonstrukce nástupiště číslo 2. Cestujícím využívající košické nádraží tak bude sloužit další kus prostředí splňující standardy 21. století. V tiskové zprávě o tom informovala Železničná společnosť Slovensko (ZSSK). Nástupiště získalo moderní vzhled s prvky pro zdravotně znevýhodněné cestující.

Rekonstrukce nádraží začala v září roku 2021. Na starost ji mají Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Práce za téměř 13 milionů eur bez DPH zahrnují rekonstrukcí tří nástupišť, komplexní rekonstrukci osmi kolejí či 27 výhybek. Aktuálně se začíná pracovat na nástupišti číslo 3, které by mělo být dokončené ještě letos v listopadu. Ukončením rekonstrukce se zlepší podmínky i pro imobilní cestující či cestující s většími zavazadly, a to zpřístupněním výtahů, které budou vést na nástupiště číslo 2 a 3.

ŽSR pracují na základě pokynu resortu dopravy i na přípravě zadávací dokumentace pro vyhlášení veřejné zakázky na nalezení zhotovitele studie proveditelnosti, která stanoví budoucí řešení rozsahu a potřeby a koncepce výstavby moderní železniční stanice, jakož i posouzení rozsahu kolejiště, nástupišť a podobně, tedy nejen samotné železniční stanice Košice, ale celého košického uzlu,“ uvedla loni v únoru pro tiskovou agenturu Slovenské republiky mluvčí ŽSR Ria Feik Achbergerová. Proces i realizace však budou podle jejích slov záviset na dostupných finančních zdrojích.

Na košickém vlakovém nádraží skončila rekonstrukce nástupiště číslo 2.
Zdroj: ZSSKNa košickém vlakovém nádraží skončila rekonstrukce nástupiště číslo 2.
Zdroj: ZSSKNa košickém vlakovém nádraží skončila rekonstrukce nástupiště číslo 2.
Zdroj: ZSSK

 

Tagy Košice Košice nádraží slovensko Železničná stanica Košice
48 komentářů