Registrace autobusů míří v Česku k rekordu

Nový autobus Setra 415 LE pro provoz na Přeloučsku. Foto: Umbrella Coach & BusesNový autobus Setra 415 LE pro provoz na Přeloučsku. Foto: Umbrella Coach & Buses

Skokanem roku je Setra, meziročně v Česku prodala dvakrát více autobusů.

Nejvíce nových autobusů v historii za prvních devět měsíců roku si letos v Česku registrovali dopravci a leasingové firmy. Důvodem jsou především nové smlouvy na provoz v některých krajích, kde jsou podmínkou nová vozidla.

Ukazují to data Svazu dovozců automobilů. Podle nich od ledna do září úřady zaregistrovaly 986 nových autobusů. V meziročním srovnání je to za tři čtvrtletí nárůst o 24 %. Celoroční rekord v počtu registrovaných vozidel trvá od roku 2020, letošní čísla za tři čtvrtletí jsou o 20 kusů vyšší než v roce 2020.

Za letošním růstem jsou především nové smlouvy na provoz autobusů v Pardubickém kraji, kde došlo ke kompletní obměně autobusů za nové. Ukazují to registrace nejen podle krajů, ale také podle provedení: tři ze čtyř nových autobusů registrovaných letos v Česku je linkových, tedy pro meziměstskou dopravu.

V pořadí značek letos vede Iveco (364 autobusů) před SOR (246 autobusů). Výrazný skok letos zaznamenala Setra, za prvních devět měsíců na 182 autobusů. To je dvojnásobek loňských registrací. Setru si koupila například Umbrella Coach & Buses pro provoz v Pardubickém kraji, začala s přebíráním vozidel také pro provoz v Ústeckém kraji.

Tagy statistiky registrací autobusů
10 komentářů