RegioJet získal povolení na noční vlaky z Varšavy do Belgie

Vlak RegioJetu. Autor: RegioJetVlak RegioJetu. Autor: RegioJet

Po Polsku bude vlak pouze pro mezinárodní přepravu, v Berlíně se spojí se soupravou z Prahy.

Polský drážní úřad UTK povolil RegioJetu start nové linky na polském trhu. Podle nového rozhodnutí může RegioJet spustit noční spojení z Varšavy až do belgického Ostende přes Berlín.

Jde o druhý spoj, který RegioJet plánuje do Beneluxu. Nejprve dopravce oznámil spojení z Prahy do Ostende, vlaky by se měly spojit v Berlíně a pokračovat dál přes Amsterdam a Brusel. Polský úřad podmínil vstup RegioJetu omezením vnitrostátní přepravy v Polsku, vlaky mohou na polském území zastavovat při cestě do Belgie pouze pro nástup a zpět pro výstup.

Trasa vlaku je naplánována přes Poznaň a Frankfurt nad Odrou. „Jde o součást linky z Prahy, která se bude spojovat v Berlíně. Vnitrostátní provoz jsme neplánovali, jde o mezinárodní noční vlak, ve kterém budou z naprosté většiny řazeny ubytovací vozy,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Linka z Varšavy do Belgie je součástí velkých plánů RegioJetu na mezinárodní expanzi. Dopravce zatím uvádí odhadovaný začátek provozu na prosinec příštího roku. Vlaky z Varšavy mají odjíždět v 17 hodin.

Před půlnocí v Berlíně

Z Prahy má vlak odjíždět v sedm večer, v Berlíně je před půlnocí, pak zastavuje ještě v Hannoveru. V hlavním nizozemském městě bude po šesté hodině, vlak pokračuje i přes amsterdamské letiště Schiphol, Haag a Rotterdam do Belgie, kde obslouží například stanice v Anverpách, Bruselu nebo Gentu. V cílové stanici Ostende bude v 9:56.

Vlakové spoje by měly nabídnout místa na sedačkách a ve spacích kupé. Součástí služeb má být například přístup k internetu či káva a další nápoje zdarma. „Stejně jako u dalších spojů se počítá s politikou nejlepších cen za nejlepší služby,“ řekl už dříve Ondrůj. Zpočátku má jezdit třikrát týdně, později denně.

Konečná v Ostende nabízí i možnost navázat nový vlakový spoj na autobusy směrem dál – ať už do Londýna nebo do Paříže, kam už nyní RegioJet právě svými autobusy z Prahy jezdí. Firma něco takového zatím nepotvrdila, ale uvedla, že posuzuje veškeré možnosti, které jí nové vlakové spojení nabídne.

RegioJet již dříve získal povolení pro linku z Prahy do Přemyšle a Lvova, díky uvolnění pohybu cestujících vlakem mezi Polskem a Ukrajinou se již dopravce chystá na start linky.

Tagy noční vlaky RegioJet Varšava - Brusel
72 komentářů