RegioJet hlásí za letošek rekordní tržby, počet cestujících vzrostl o 30 procent

Lokomotiva řady 162 v čele vlaku RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva řady 162 v čele vlaku RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Za první tři čtvrtletí letošního roku RegioJet eviduje obsazenost u autobusů i v komerčních vlakových spojích přesahující 80 procent.

Dopravce RegioJet podnikatele Radima Jančury hlásí za prvních devět letošních měsíců vůbec nejvyšší tržby za dobu existence firmy. Tržby z vlakové přepravy činí téměř dvě miliardy korun, což je 40 procent více než v předchozím roce. U autobusové dopravy vzrostly tržby na téměř 600 milionů korun, oproti stejnému období loni na dvojnásobek.

Na rekordních tržbách se podle firmy podílel nárůst počtu přepravených cestujících.  Za první tři čtvrtletí letošního roku převezl RegioJet na palubách svých žlutých vlaků a autobusů 7,7 milionu cestujících. V porovnání se stejným obdobím loňského roku to představuje nárůst o 30 procent.

„Za prvních devět měsíců jsme dosáhli nejvyšších tržeb v historii, a to díky silné poptávce cestujících po veřejné dopravě. Velký zájem lidí o cestování po covidu a značný nárůst nákladů domácnostem vrátil veřejnou dopravu do popředí zájmu a přivedl cestující zpět do vlaků a autobusů,“ uvedl finanční ředitel mateřského holdingu Student Agency Petr Kohoutek. Podle něj firma za celý letošní rok dosáhne kladného hospodářského výsledku, a to i přes prudký růst nákladů.

Podle Kohoutka jsou příznivé ekonomické výsledky dány především zákaznickým úspěchem mezinárodních spojů na trase Praha – Vídeň – Budapešť, kde meziročně vzrostl počet cestujících až na dvojnásobek. O téměř 40 procent se zvýšil počet cestujících i na spojení Praha – Bratislava – Žilina.

Pozitivní vliv na výsledky má podle vedení firmy také linka do Chorvatska, kterou RegioJet provozuje od roku 2020 každoročně od června do září, a dále spojení Praha – Přemyšl. Tento původně humanitární spoj, jehož provoz byl zahájen letos v březnu, vstoupil od letošního června do komerčního režimu a na denní bázi zajišťuje ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi spojení mezi Českou republikou a Ukrajinou.

Za první tři čtvrtletí letošního roku RegioJet eviduje obsazenost u autobusů a v komerčních vlakových spojích přes 80 procent. „K nejvytíženějším spojům patří linka Praha – Amsterodam. Je to dlouhá linka, kde se nám daří vytížit obsazenost na 99 procent. Velmi dobře se také daří lince Praha – Berlín, tak i sezónní lince z Prahy do Splitu,“ doplnila Dita Tomešová, ředitelka autobusové dopravy RegioJetu.

Tagy RegioJet
55 komentářů