Ředitelství silnic a dálnic spustilo web zobrazující pohyb vozidel zimní údržby

Základna silničářů, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZákladna silničářů, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Web poskytuje také informace o čase posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic I. třídy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) představilo nový internetový portál, který mimo jiné zobrazuje pohyb vozidel zimní údržby a jejich aktuální polohu. Poskytuje také informace o čase posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic I. třídy. K nalezení je na adrese https://udrzba.rsd.cz.

Na mapě České republiky jsou vykreslovány trasy a jednotlivá vozidla. Barva trasy je ovlivněna časovým intervalem posledního ošetření. Typ vozidla představuje typ údržby. Kliknutím na ikonu vozidla se zobrazí detail jízdy identifikující orientaci vozidla a činnost údržby. Silnice, která není barevně označena, nebyla v posledních 6 hodinách ošetřena.

Dálnice a silnice I. třídy mají při zajišťování sjízdnosti prioritu před ostatními komunikacemi. „Doba od zjištění vzniku závady ve sjízdnosti do doby výjezdu prvních mechanismů ke zmírnění této závady nesmí být v zimním období delší než 30 minut,“ uvádí ŘSD.

Současně jsou stanoveny i lhůty pro zmírňování závad ve sjízdnosti silnic po výjezdu mechanismů. U dálnic je to dvou hodin, u silnic I. třídy do tří hodin. ŘSD zajišťuje vlastními pracovníky průjezdnost více než tisíce kilometrů dálnic. Údržbu mají na starosti jednotlivá střediska správy údržby dálnice (SSÚD). Na jedno SSÚD připadá přibližně 50 kilometrů dálnice. Zbývající úseky dálnic a silnice I. třídy udržují dodavatelské firmy na základě smluv uzavřených s ŘSD.

Během letošní zimy se o průjezdné komunikace stará v rámci SSÚD ŘSD 793 zaměstnanců. Do směn je zařazeno celkem 662 řidičů a 131 dispečerů.

Tagy ŘSD zimní údržba
4 komentáře