Qatar Airways nečekaně vrací do provozu A380, zdvojnásobily svoji ztrátu

A380 společnosti Qatar Airways na vzletu z Dauhá. Foto: Qatar AirwaysA380 společnosti Qatar Airways na vzletu z Dauhá. Foto: Qatar Airways

Dopravce vysvětluje nečekaný návrat A380 do provozu odstavenými letouny A350.

Ještě před pár týdny mluvil šéf Qatar Airways Akbar Al Baker o Airbusu A380 jako o letadle, o kterém neví, zda v barvách katarského dopravce ještě vubec někdy vzlétne. Nakonec jeho návrat do provozu nastane dříve, než veřejnost očekávala.

Dopravce oznámil, že od listopadu vrátí do provozu nejméně pět letadel A380. O plánu informoval jako první server Executive Traveller. Náhlou změnu názoru vysvětluje dopravce i tím, že má kvůli údajnému poškození trupu na zemi celkem třináct letadel Airbus A350. Qatar Airways mají ve flotile celkem deset A380, všechny jsou od vypuknutí pandemie mimo provoz. „S odstavením A350 nemáme jinou možnost, než znovu létat s A380. Musíme najít kapacitu, aby se lidé dostali na Vánoce za svými blízkými,“ uvedl Al Baker.

Návrat A380 do provozu je překvapivý, řada dopravců se rozhodla je už úplně vyřadit. Jde například o Lufthansu nebo Air France. Naopak stále jim věří Emirates, které jich do provozu vrátily již přes 50.

Informace o návratu A380 přišla jen pár dní poté, co Qatar Airways zveřejnily výsledky hospodaření za poslední finanční rok. Společnost zdvojnásobila ztrátu na 4,1 miliardy amerických dolarů. Ve výroční zprávě firma ještě upozornila, že již A380 účetně odepsala. Katar pomohl svému dopravci již třemi miliardami dolarů.

Tagy A380 Airbus A380 qatar airways
5 komentářů