Qantas po dvou letech obnovil přímé spojení z Perthu do Evropy bez mezipřistání

Boeing 787-9 v Darwinu po přistání. Foto: QantasBoeing 787-9 v Darwinu po přistání. Foto: Qantas

Linka Perth – Londýn je aktuálně druhou nejdelší na světě.

Po více než dvouleté pauze se vrací přímé spojení mezi západním pobřežím Austrálie a Evropou. Australský Qantas dnes obnovil provoz linky QF9/10 mezi Perthem a Londýnem.

První let odstartoval dnes s více než hodinovým zpožděním ve 20:27 z Perthu. Trasa letu v minulost opakovaně vedla přes český vzdušný prostor. Doba letu ze západu Austrálie do Londýna je zhruba 17 hodin. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com.

Qantas na linku nasazuje letadlo Boeing 787-9. Restart linky nastal nakonec o tři týdny dříve, než byl plán. Dopravce uvedl, že důvodem posunutí je silná poptávka. Z Perthu začne od 22. října létat také přímá linka do Říma.

Už dříve dopravce začal létat do Evropy přes severoaustralský Darwin. Tradiční linka QF1/2 přes Singapur nyní létá ze Sydney do Darwinu a pak nonstop do Londýna.

Po spojení Singapur – New York má jít s délkou 14 499 kilometrů o druhou nejdelší trasu v komerční letecké dopravě. V minulosti bylo na druhém místě spojení Dauhá – Auckland, to je ale aktuálně mimo provoz.

Qantas se chystá v segmentu ultradálkových letů dál posilovat: nedávno oznámil nákup letadel Airbus A350-1000 pro lety z východního pobřeží Austrálie do Evropy a na východní pobřeží USA.

(v textu jsme měli původně nesprávně informace o spojení Darwin – Londýn, za chybu se omlouváme)

Tagy Londýn - Perth Qantas Ultradálkové lety
6 komentářů