Qantas oznámil nárůst zisku, palubní posádky vzápětí přišly s hrozbou stávky

Boeing 787-9 před odletem z Londýna. Foto: QantasBoeing 787-9 před odletem z Londýna. Foto: Qantas

Qantas očekává další růst poptávky.

Australská letecká společnost Qantas během několika týdnů podruhé oznámila, že zisk za první pololetí svého finančního roku výrazně překoná původní odhady. Důvodem zlepšení hospodaření je především silná domácí poptávka. Ta přišla po dvou velmi špatných letech, kdy byly možnosti cestování v Austrálii velmi omezené kvůli přísným covidovým opatřením.

Qantas ještě před šesti týdny očekával pololetní zisk ve výši 1,2 až 1,3 miliardy australských dolarů, nově očekává profit až 1,45 miliardy dolarů. Loni za stejné období prodělal 1,2 miliardy dolarů. Akcie dopravce se dostaly v reakci na tuto zprávu na nejvyšší hodnotu od vypuknutí pandemie.

„Poptávka cestujících je na velmi vysoké úrovni a vzhledem k omezeným kapacitám zejména v mezinárodní dopravě očekáváme další růst zejména po vnitrostátních letech,“ uvedl Qantas. Díky dobrým výsledkům očekává Qantas i rychlejší snížení svého dluhu.

Jen krátce po oznámení výsledků informovalo odborové sdružení palubních posádek FAAA, že jeho členové téměř jednohlasně odsouhlasili vstup do stávkové pohotovosti. Důvodem je nespokojenost s pracovními podmínkami a odměňováním. Qantas se od obnovení letů po pandemii potýká s velkým nedostatkem personálu, část zaměstnanců zcela obor opustila. „Qantas oznámil velké zisky a ještě žádá zaměstnance, aby si nechali dál zmražené mzdy a současně čelili vysoké inflaci a zvyšovali svoji produktivity,“ komentovala šéfka organizace Teri O’Toole. Qantas kvůli velké poptávce požaduje po palubních posádkách navýšení počtu odpracovaných hodin.

Tagy Qantas
15 komentářů