Půlmiliardová přestavba křižovatky na Liberec a Jablonec může začít, zakázku získalo sdružení vedené Eurovií

Křižovatka silnic I/35 a I/65 Rádelský mlýn. Foto: Liberecký krajKřižovatka silnic I/35 a I/65 Rádelský mlýn. Foto: Liberecký kraj

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může začít s velkou přestavbou nebezpečné křižovatky Rádelský mlýn na silnici I/35 mezi Turnovem, Libercem

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může začít s velkou přestavbou nebezpečné křižovatky Rádelský mlýn na silnici I/35 mezi Turnovem, Libercem a Jabloncem nad Nisou. Zakázku za 408 milionů korun bez DPH získalo sdružení firem ESIR vedené společností Eurovia CS, na stavbě se budou podílet také SaM silnice a mosty a Integra stavby.

Uzavření zakázky vyplývá z informací na profilu zadavatele  a podepsané smlouvy v registru. Stavba vyjde ŘSD nakonec mírně dráž než předpokládalo: odhadovaná cena byla 395,4 milionu korun. Vítězné sdružení nabídlo nejnižší cenu. Do soutěže přišlo celkem 6 nabídek.

V úseku už proběhlo loni na podzim první omezení, šlo o kácení zeleně pro chystanou stavbu. Kompletně hotová přestavba má být za necelé tři roky.

Křižovatka patří dlouhodobě mezi nejnebezpečnější místa a současně nejvytíženější místa v Libereckém kraji, zejména kvůli malému poloměru oblouku pro řidiče odbočující na Jablonec ve směru od Liberce a atypickému vedení větve pro jízdu od Jablonce na Liberec. Ve směru z Liberce do Jablonce navíc ještě řada řidičů přehlédne stopku a nedá přednost autům jedoucím od Turnova.

Návrh počítá s tím, že ve směru z Liberce do Jablonce vznikne nová přeložka o délce 685 metrů, která povede nad silnicí I/35 a zvětší se tím poloměr směrového oblouku. Součástí přeložky jsou dva nové mosty souhrnné délky 13 metrů, součástí úprav křižovatky je výstavba zárubních a  opěrných zdí. Jeřmanický potok bude přeložen v délce 54 metrů, dalších 152 metrů  bude nově zakryto. V případě směru z Jablonce na Liberec dojde k výstavbě nové větve, která nebude už nijak v kolizi s jinými směry.

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

 

Tagy Eurovia CS I/35 I/65 Integra stavby Liberecký kraj Rádelský mlýn Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SaM silnice a mosty Top
43 komentářů