První město ruší MHD zdarma, ve Valašském Meziříčí čekají na krajskou soutěž

Autobus ČSAD Vsetín. Pramen: Zlínský krajAutobus ČSAD Vsetín. Pramen: Zlínský kraj

Ve Valašském Meziříčí  budou od 4. listopadu lidé platit za městskou hromadnou dopravu (MHD). Dosud byla MHD ve městě zdarma.

Ve Valašském Meziříčí  budou od 4. listopadu lidé platit za městskou hromadnou dopravu (MHD). Dosud byla MHD ve městě zdarma. Jednorázová jízdenka dospělého vyjde na sedm korun, při pravidelném využívání MHD se vyplatí mít čipovou kartu, která je už v prodeji. MHD bude ve městě přechodně zpoplatněna do konce příštího roku.

MHD bude nadále zdarma pro děti do šesti let věku, cestující nad 65 let, lidi s průkazy ZTP, ZTP – P, držitele zlaté Jánského plakety a policisty ve stejnokroji. „Ostatní cestující si mohou zakoupit kartu, na níž budou mít nahrán tarif síťové jízdenky,“ uvedla Dagmar Hermannová z odboru komunálních služeb radnice. Dospělí cestující dají za jízdné na přechodných 14 měsíců jednorázově 70 korun, děti a studenti do 15 let 20 korun. Čipová karta stojí 130 korun.

Začátkem listopadu končí městu smlouva se současným dopravcem, novou veřejnou zakázku ale vypsat nemůže, protože zatím nezná přesný rozsah požadovaných služeb. Podle legislativy má prodloužení smlouvy do konce roku 2020 za následek částečné zpoplatnění MHD. Od roku 2021 se chce Valašské Meziříčí znovu vrátit k modelu bezplatné MHD. Dopravu ve městě zajišťuje ČSAD Vsetín.

Město čeká také na to, jak bude zajištěna autobusová doprava v kraji a jakou podobu budou mít příměstské linky. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v dubnu zrušil zadávací řízení na veřejnou zakázku zajišťující linkovou autobusovou dopravu v regionu na dalších deset let. Autobusovou dopravu ve Zlínském kraji budou od prosince dočasně zajišťovat čtyři firmy, dopravci vzešli z jednacího řízení bez uveřejnění. Roční náklady na obslužnost regionu linkovými autobusy se ze současných zhruba 440 milionů korun zvýší asi o 100 milionů korun

ČTK

Tagy ČSAD Vsetín MHD Valašské Meziříčí Zlínský kraj
15 komentářů