První letošní integrace: PID zahrne oblasti Městce Králové a Skalska

Autobus směr Mšeno. Ilustrační foto. Pramen: ROPIDAutobus směr Mšeno. Ilustrační foto. Pramen: ROPID

PID zažila velkou vlnu rozšiřování loni, zbývá do ní zahrnout zahrnout ještě asi třetinu Středočeského kraje.

Pražská integrovaná doprava (PID) se v neděli rozšíří. Nově zahrne Městec Králové a okolí a také oblast kolem obce Skalsko na Mladoboleslavsku. Jde o první rozšíření oblasti PID v letošním roce.

Při integraci Královéměstecka bude zrušeno 12 linek v systému Středočeské integrované dopravy (SID) a zavedeno 6 nových autobusových linek Pražské integrované dopravy (PID). Vybrané linky budou v Poděbradech a Dobšicích navazovat na vlakové spoje. V oblasti Skalska budou zavedeny 2 nové linky Pražské integrované dopravy (PID) a 2 stávající linky mimo systém PID budou zrušeny.

Na linkách bude nově platit pásmový a časový tarif PID, včetně možnosti nákupu jednorázového jízdného platební kartou u řidiče nebo pomocí mobilní aplikace PID Lítačka. Díky tarifu PID by měli cestující ušetřit zejména při pravidelném dojíždění.

„Velkým přínosem pro cestující je pak garance přestupních vazeb díky dohledu dispečinku PID či zlepšení informovanosti cestujících při změnách či mimořádnostech v dopravě,“ uvedl radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.

Nově budou mimo jiné zavedeny dvě páteřní linky 540 a 598. První z nich zajistí pro některé obce nově přímé spojení s Nymburkem. Linka 598 pak bude vedena v trase Poděbrady – Městec Králové, dojde u ní k mírnému posílení provozu a v Poděbradech zavedení návazností na vlaky do Prahy.

Podrobnosti jsou na stránkách Pražské integrované dopravy (Královéměstecko, Skalsko).

PID zažila velkou vlnu rozšiřování loni, kdy zahrnula oblasti Berounska, Hořovicka, Rožmitálska, Kokořínska, Voticka a části Rakovnicka a Dobrovicka. Ačkoliv do PID zbývá zahrnout (v autobusové dopravě) ještě asi třetinu Středočeského kraje, poslední velkou oblastí s páteřním spojením na Prahu bylo Berounsko. Nyní už jde spíše o „lokální integrace“.

Tagy PID rozšiřování integrace ve Středočeském kraji
47 komentářů