První humanitární vlak Českých drah se vrací z polsko-ukrajinské hranice, další čeká na uprchlíky

Příprava odjezdu humanitárního vlaku na polsko-ukrajinskou hranici. Foto: ČDPříprava odjezdu humanitárního vlaku na polsko-ukrajinskou hranici. Foto: ČD

Mezi Lvovem a Přemyšlí došlo v noci k poškození trakčního vedení.

Z polské stanice Přemyšl odjel dnes po deváté hodině první humanitární vlak mířící do Česka určený pro uprchlíky z Ukrajiny. Veze několik desítek cestujících.

Oba vlaky vypravené včera večer z Bohumína přijely v noci do cílové stanice v Przemyslu na polsko-ukrajinské hranici okolo druhé hodiny v noci. Na jejich palubě jsme na místo přivezli zdravotníky Červeného kříže, několik stovek litrů balené vody a 700 dek pro uprchlíky. Nyní naši zástupci ve vlaku koordinují další postup a návrat vlaků s místními orgány včetně starosty Przemyslu, s konzulem a s kolegy z polských železnic PKP. Protože většina uprchlíků má v tuto chvíli zájem hlavně o přesun do Krakova, Katovic nebo Varšavy, dohodli jsme se s polskými železničáři z PKP Intercity, že náš vlak mohou použít uprchlíci také do polských stanic Krakov a Katovice,“ řekl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Českých drah.

České dráhy nemají přesná data o počtu cestujících v tomto vlaku. Český rozhlas uvedl, že ve vlaku je několik desítek cestujících. „Vyzkoušelo se tak operativní a rychlé vypravení humanitárního vlaku v koordinaci se zahraničními partnery,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Původně plánovaný odjezd prvního vlaku v 8 hodin byl v koordinaci s polskými orgány operativně posunut, aby ho mohlo použít co nejvíce uprchlíků, kteří v noci a ráno přijeli z Ukrajiny a procházeli celní a pasovou kontrolou na vstupu do EU. Vlak by měl dorazit do Bohumína po 15. hodině, pravděpodobně v 15:55 hod. I tento čas se může operativně měnit, například vlaky při jízdě do Polska svůj cestovní čas zkrátily a přijely do cílové stanice dříve než byl plán.

Podle aktuálního rozhodnutí vlak ukončí svou jízdu v Bohumíně, odkud je možné pokračovat dalšími spoji na území celé České republiky. České dráhy již včera dopoledne rozhodly, že z humanitárních důvodů mohou až do odvolání občané Ukrajiny, kteří se prokáží cestovním pasem Ukrajinské republiky, cestovat zdarma ve všech vlacích národního dopravce na celém území naší republiky. Uprchlíci tak mohou bez komplikací dojet do své cílové stanice prakticky kdekoliv v České republice.

Podle aktuálních informací od polských železničářů došlo ráno k poškození trakčního vedení mezi Ukrajinou a Polskem. „Druhá souprava zůstává v Polsku a bude operativně použita podle dalšího vývoje humanitární situace na místě,“ dodal Šťáhlavský.

Podle primátora Ostravy Tomáše Macury se s ubytováním první skupiny uprchlíků počítá především na vysokoškolských kolejích v Ostravě. „Jednotlivá města, ale i další organizace a firmy v Moravskoslezském kraji nyní připravují vlastní ubytovací kapacity, které mohou dát k dispozici. Samotná Ostrava bude moci nabídnout až cca 100 bytů a k tomu další podporu,“ uvedl na twitteru ostravský primátor Tomáš Macura.

Humanitární vlaky České dráhy vypravily ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, polskými železnicemi PKP Intercity a ve spolupráci s dalšími orgány. Vlak doprovázejí zástupci Českých drah a ministerstva dopravy.

(Uživatelé obhajující postup Ruska v diskuzi budou trvale blokováni.)

Tagy České dráhy Ukrajina
54 komentářů