První část opravy Barrandovského mostu skončila, nové omezení v Praze začalo na Prosecké

Rekonstrukce Barrandovského mostu, stav na počátku října 2022. Pramen: TSKRekonstrukce Barrandovského mostu, stav na počátku října 2022. Pramen: TSK

Omezení na Prosecké potrvá do 20. listopadu, autobusy i auta musí jinudy.

V Praze v půlnoci skončilo letošní největší omezení v silniční dopravě. Je znovu plně průjezdný Barrandovský most, společnost Porr dokončila první etapu jeho rozsáhlé opravy.  Současně se ale řidiči a cestující musí připravit na omezení na opačném konci Prahy: začala další etapa opravy Prosecké.

Zprovoznění mostu na Twitteru oznámil náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Dělníci budou dodělávat ještě budou drobné práce na severní části mostu, skončí s nimi v noci na úterý. Práce na rekonstrukci začaly 16. května, měly původně skončit 2. září. Důvodem posunu byly úpravy projektu. Novinkou je změna v dopravním značení na mostě.

Ve směru ze Smíchova do Braníku bude sloužit nově levý jízdní pruh pouze pro vozidla, která most přejedou a budou pokračovat po Jižní spojce, a nepůjde tak z tohoto pruhu odbočit do Modřan. Nejvyšší povolená rychlost v něm bude 80 kilometrů v hodině, což je o 30 více než ve zbylých pruzích. Cílem je zlepšit dopravu na mostě a zamezit kolonám.

Opravu Barrandovského mostu provázely obavy z dopravního kolapsu, ten ale nakonec nenastal. Oblast byla naopak většinou průjezdnější než před rekonstrukcí.

Omezení na Prosecké změní trasy autobusů

Rekonstrukce  Prosecké začala dnes,  potrvá do 20. listopadu. Jde o úsek mezi ulicemi Na Vyhlídce – Na Rozhraní. Práce navazují na již zrekonstruované úseky z minulých let. V rámci opravy vozovky, která v současné době vykazuje četné výtluky a síťové trhliny obrusné vrstvy, bude odfrézována a položena nová obrusná vrstva vozovky. Dále budou provedeny nezbytné sanace neúnosného podloží, lokálně vyrovnány obrubníky, opraveno odvodnění a bude obnoveno vodorovné dopravní značení.

Práce budou probíhat ve dvou etapách po podélných polovinách a dopravní provoz bude po celou dobu stavby zachován jednosměrně z Proseku do Libně. Oprava se dotkne i autobusových linek MHD, kdy autobusová linka 140 skončí v Letňanech.  Pro individuální automobilovou dopravu budou ve směru na Prosek vyznačeny objízdné trasy. Společně s touto opravou bude zahájena oprava poslední části ulice Prosecká v úseku Čuprova – Františka Kadlece ve směru do Libně.

Dokončena bude 4. listopadu 2022. Provoz v tomto místě bude veden obousměrně po jižním pásu vozovky. V dalším úseku Na Vyhlídce – Vysočanská by práce měly pokračovat v následujících měsících na uličních vpustech a v roce 2023 zde bude také položen nový povrch. Detailně je oprava popsána na stránkách TSK.

Tagy Barrandovský most praha Prosecká ulice TSK
29 komentářů