Průvodčím vadí malá ochrana před koronavirem, České dráhy žádají o výjimku pro pořízení respirátorů

Jednotky 814 Regionova v Olomouci.. Foto: České dráhyJednotky 814 Regionova v Olomouci.. Foto: České dráhy

Značnou nespokojenost vyjadřují v posledních dnech průvodčí a vlakvedoucí Českých drah. Podle jejich názoru jsou nedostatečně chráněni před možnou nákazou

Značnou nespokojenost vyjadřují v posledních dnech průvodčí a vlakvedoucí Českých drah. Podle jejich názoru jsou nedostatečně chráněni před možnou nákazou koronavirem ze strany cestujících. České dráhy požádaly vládu o výjimku, aby mohl mít vlakový personál také respirátory.

Na redakci deníku Zdopravy.cz se v posledních dnech obrátilo několik vlakvedoucích a průvodčích, kteří se netají obavami z toho, aby nebyli při jízdě nakaženi. Sdružují se často v uzavřených skupinách na facebooku.

Nedali nám respirátor FFP3, jen gel na ruce a poučení. Osobně se bojím, zejména u vlaků ze zahraničí,“ říká jeden z průvodčích, který si přál zůstat v anonymitě. Když se někteří průvodčí obrátili na svého zaměstnavatele, proč nedostali respirátor, nadřízení jim odpověděli, že by se jich cestující báli. „Myslím, že problém je spíše ten, že je vůbec nemají,“ řekl průvodčí.

České dráhy se respirátory chystají nakoupit. Problémem je, že nejsou, a pokud ano, mají je dostat nejprve zdravotníci.

Požádali jsme o výjimku, abychom je mohli nakoupit. Jsou určené primárně pro zdravotnictví. Čekáme na rozhodnutí,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Podle něj firma během týdne dál zvýšila ochranu zaměstnanců, například preventivní dezinfekcí a ionizací vozů. Zaměstnanci obdrželi vitamíny, od tohoto týdne nemusejí brát jízdní doklady do rukou. Firma podle informací Zdopravy.cz řeší i nákup roušek. Další ochranná opatření zvažuje.

Průvodčí se podle debat ve facebookových skupinách pomalu rozhodli nebezpečí řešit po svém: zaměřují se pouze na dopravní část své práce, tedy pomoc při vypravení vlaku, mezi cestující nechodí a jízdenky nekontrolují.

O nespokojenosti vědí i odbory, žádnou akci ale nechystají. „Situaci sledujeme a věříme, že bude dodržen slib na dodání ochranných pomůcek. Ničemu bychom ale nepomohli, kdybychom v této situaci zastavili vlaky,“ uvedl předseda Odborového sdružení železničářů Martin Malý.

Dnes pak odbory na svých stránkách zveřejnily informaci, že v dopoledních hodinách obdržely České dráhy první dodávku ochranných roušek a začala jejich distribuce mezi členy vlakových čet. „Apelujeme ale také na urychlené zvážení dočasného omezení povinnosti prodeje a kontroly jízdenek!! Jedná se o možnost zlepšení ochrany zdraví vlakových čet i cestujících!!,“ doplnili odboráři.

Tagy České dráhy koronavir průvodčí Top vlakvedoucí
125 komentářů