Průvodčí, nebo strojvedoucí? ČD vysvětlují, kdo obsluhuje lanovku

Nehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Drážní inspekceNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Drážní inspekce

Provoz lanovky zajišťuje strojník. Průvodčí je v kabině i kvůli možné evakuaci. Provoz lanovky se obnoví až po vyšetření nehody.

Včerejší tragická nehoda u kabinové lanovky na Ještěd otevřela i téma názvosloví profesí, které se zabývají provozem lanovky. Důvodem byly především první zprávy od záchranářů, kteří uváděli, že při pádu kabiny zahynul strojvedoucí. Správné označení jeho pozice je ale průvodčí.

Redakce Zdopravy.cz se zeptala na popis práce Českých drah, kterým lanovka patří. Z vyjádření vyplývá, že lanová dráha nemá strojvedoucí. Provoz lanovky, tedy pohyb, brzdění a další činnosti zajišťuje strojník. V kabině je potom průvodčí.

Oba průvodčí v kabinách společně se strojníkem zajišťují provoz. Průvodčí každý den před zahájením provozu zajišťuje bezpečnostní prohlídku kabin a bezpečnostního systému včetně dvou kontrolních jízd, následně při provozu kontroluje jízdenky, zajišťuje výstup a nástup cestujících včetně uzavření/otevření a zajištění dveří, hlásí strojníkovi ukončení nástupu a připravenost k jízdě,“ popsal činnost mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. „V případě zastavení lanovky mezi oběma stanicemi zajišťuje evakuaci cestujících. Také včera zahájil evakuaci cestujících z kabiny průvodčí pomocí zařízení, kterým je kabina pro tento účel vybavena,“ dodal Šťáhlavský.  Na evakuaci jsou průvodčí pravidelně školeni.

Vyšetřování nehody dál běží, zatím jedinou známou a potvrzenou skutečností je, že došlo k prasknutí tažného lana. Jen to by ale pád nemělo způsobit. Mohlo být ale příčinou. Pád kabiny nepřežil průvodčí, který v ní cestoval sám.

Tažné lano na Ještědu má v průměru 2,24 centimetru, mění se po deseti až patnácti letech. Poslední výměna proběhla na jaře 2016. Lanovka zůstane dlouho mimo provoz. „Dokud nebudeme znát přesné příčiny nehody, tak provoz lanovky určitě neobnovíme,“ uvedl dnes generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Policie žádá případné svědky pádu lanovky o spolupráci, podle Robovského se jich přihlásilo zatím sedm. „I nadále však naše výzva trvá,“ dodal. Přednosta lanovky Vladimír Štěpán dnes ČTK řekl, že je událostí zdrcený, vysvětlení pro pád kabiny nemá.

Tagy České dráhy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd
83 komentářů