Průlomové rozhodnutí německého úřadu. Stát uzavře na pár hodin dálnici kvůli demonstraci cyklistů

Cyklisté v minulosti v Mnichově získali povolení pro jízdu po vnitřním okruhu. Foto: Tobias Hase / ADFCCyklisté v minulosti v Mnichově získali povolení pro jízdu po vnitřním okruhu. Foto: Tobias Hase / ADFC

Akce má upozornit na nedostatečně bezpečnou infrastrukturu pro cyklisty.

Tříkilometrový úsek dálnice A96 u Mnichova se stane příští neděli místem, které místo aut budou využívat cyklisté. Úřady poprvé vyhověly žádosti cyklistů a dálnici mezi exity Blumenau a Sendling na odpoledne uzavřou pro motorovou dopravu. Využitá bude účastníky hromadné akce na kolech, která má upozornit na nedostatečnou podporu cyklistické dopravy v zemi.

Pořadatelem je mnichovská pobočka klubu cyklistů Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club (ADFC), který o povolení informoval na svých stránkách. Ještě nikdy se v Německu nestalo, aby byla dálnice využita pro takové účely. V Mnichově v minulosti pro podobnou akci využili vnitřní okruh, který ale není dálnicí (Mittlerer Ring).

Akce se pořádá na podporu požadavků ADFC na změnu legislativy, která by přinesla rychlejší rozšíření infrastruktury pro jízdu na kole. Dálnici si pořadatelé vybrali záměrně.

„Dálnice jsou symbolem německé dopravní politiky s nejvyššími standardy bezpečnosti a kvality: široké, ploché, bezpečné, bez přejezdů a průběžné. Takové by měly být i cyklostezky,“ řekl šéf ADFC Andreas Schön.

Tagy ADFC infrastruktura pro jízdu na kole Německo
92 komentářů