Prostějov má nový obchvat, je hotový o pět měsíců dříve

Nový obchvat Prostějova. Foto: StrabagNový obchvat Prostějova. Foto: Strabag

Nový tři kilometry dlouhý úsek uleví centru města, vede po severním okraji.

Po více než dvou letech skončila stavba severního obchvatu silnice II/366 kolem Prostějova. Od dnešního dne je silnice plně zprovozněná pro řidiče. Olomoucký kraj vyšla na 355 milionů korun bez DPH.

Celkem 3,14 kilometrů dlouhá silnice je hotová o pět měsíců dříve. Zakázku získalo sdružení Strabag a Eurovia CS. Vznikla přeložka v úseku od křižovatky se silnicí II/449 na Smržice po okružní křižovatku na ulici Olomoucká. Stavba silnice, která je součástí vnějšího městského okruhu, uleví centru města Prostějov, neboť odkloní tranzitní dopravu směřující od Kostelce nad Hané k dálnici D46 a sníží hlukovou i emisní zátěž ve středu města.

První část obchvatu byla do zkušebního provozu uvedena již na začátku září, včera bylo dokončeno i přemostění Kostelecké ulice a železniční trati směrem na Kostelec na Hané.

V rámci stavby vzniklo přes 3 km nových asfaltových vozovek, tříramenná okružní křižovatka a také dva mostní objekty – čtyřpolový most přes železniční trať a silnici II/366 a cyklistická lávka přes silnici II/366. Povrchy všech nových vozovek jsou asfaltové. Dále bylo provedeno odvodnění, přeložka vysokého napětí, přeložky nízkého napětí a optických kabelů, přeložky vodovodních řadů a také veřejné osvětlení. Vybudována byla také dešťová kanalizace.

Město chystá další dopravní investice. „Budeme pokračovat návaznými kroky v podobě spolupráce s Krajským úřadem Olomouckého kraje na přípravě vybudování Severozápadního kvadrantu vedoucího od Kostelecké ulice až k obci Mostkovice. Tím by se tranzitní doprava měla posunout mimo město Prostějov,“ nastínil primátor Prostějova František Jura.

Nový obchvat Prostějova. Foto: StrabagNový obchvat Prostějova. Foto: StrabagNový obchvat Prostějova. Foto: StrabagNový obchvat Prostějova. Foto: StrabagNový obchvat Prostějova. Foto: StrabagNový obchvat Prostějova. Foto: Strabag
Tagy Eurovia CS II/366 obchvat Prostějova Olomoucký kraj Prostějov Strabag
46 komentářů